21 °C

Психологът Иво Величков: В такива времена елементарното мислене е или апокалиптично, или утопично, здравословно е реалистичното

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на "Тайните на хипнозата", многократно издавана у нас и в чужбина. Председател e на Българска асоциация по хипноза. Завършил е философия в СУ, психология в НБУ и клинична хипноза в London College of Clinical Hypnosis. Дългогодишните му интереси към бойните изкуства, трансовите и медитативни практики и различните системи за самоусъвършенстване го отвеждат до множество различни школи по цял свят – от далекоизточните езотерични общества, през западните университети до поделенията на руските спецчасти. Потърсен от асеновградски медии за коментар на настоящата ситуацията, ето какво каза той:

Въпрос: Г-н Величков, забелязва ли се повишена тревожност у хората, вследствие на ситуацията с коронавируса и последващия ефект от изолацията? Как изглежда българинът в момента през очите на един психолог?

Отговор: В началото общата тревожност, като че ли беше по-голяма. Сега обаче, близо месец по-късно, хората посвикнаха. Да, натрупва се времето и за някои е по-трудно, но пък не е толкова неизвестно, както беше в началото. Всъщност неизвестността създава най-голямата тревожност. Българинът е по-дисциплиниран, отколкото сме предполагали всички, може би.

Въпрос: Удължаването на извънредното положение до месец май не създава ли опасност повече хора да изпаднат в стрес? Предвид, че има твърде много време дотогава.

Отговор: Да, търпението ще започне да се изчерпва и затова са много важни правилните послания, а именно, че  постепенно по-голямата част ще е минала и по-малката остава; че ако сега се нарушат мерките, то досегашните ни усилия ще са били напразни, в този дух. Има хора, които по-принцип са с повишена тревожност и тях всякакви обстоятелства могат да ги стресират допълнително, камо ли пък такава извънредна ситуация.

Въпрос: Резултатите от анонимно допитване тези дни показаха, че хората до 30-годишна възраст усещат по-тежко положението, тъй като до момента не са се сблъсквали с подобна криза в живота си. Докато обратното – при хората над 45 години ситуацията е приемана по-спокойно и на принципа "И по-тежки неща сме видели и преживели". Какви са вашите наблюдения?

Отговор: Точно така е. Неслучайно поколенията, родени след 1980-а и особено след 1995-а година са наречени "Snowflake generation" т.е. снежинки, които се топят под напрежение.

Въпрос: Хората с повишена тревожност осъзнават ли, че са такива и че наистина преекспонират реалната ситуация? Търсят ли помощ от специалисти?

Отговор: Те осъзнават, но това не им пречи да са тревожни, да реагират емоционално, а не рационално. Търсят помощ, но интересното е, че преди извънредната ситуация повече, отколкото сега. Аз също очаквах да звънят много и непознати хора, притеснени от ситуация, но реално почти никой не го е направил при мен, а и при мои колеги почти няма такива обаждания. Обаждат се хора, с които се познаваме или сме работили... Като че ли хората търсят тези, на които вече имат доверие, а не просто анонимен специалист. Интуитивно сякаш усещат, че в една безпрецедентна ситуация няма как да има специалист.

Въпрос: Мъжете или жените са по-уязвими в подобни стресови ситуации – изолация, загуба на работа при някои, спад на доходите, усещане, че не нещата са вън от контрола ни?

Отговор: Не мисля, че в случая опира до мъж или жени, тъй като всички сме подчинени на едни и същи обстоятелства, а вече индивидуалната ситуация и отношения са определящи. В момента хората имат усещане за общност, макар и под знака на общ проблем. Личните проблеми отстъпват пред общия проблем.

Въпрос: Имало ли е позвънявания с повишена тревожност, на които е трябвало да се обърне по-особено внимание? Например, свързани с домашно насилие? И всъщност една дълга изолация в затворено пространство би ли засилила агресията у определен тип хора? Физическа или друга?

Отговор: Имаше само едно подобно позвъняване от жена, която е в подобен тип връзка, но от разговора разбрах, че не настоящата ситуация е причината. Такава тенденция обаче със сигурност има – извънредните ситуации катализират отношенията. Хората или се сближават и намират начин да се разберат, или обратното – всичко избухва.

Въпрос: Средно по колко обаждания на ден получавате? 

Отговор: В нормални условия получавам понякога и десетки обаждания дневно. И за терапия, и за консултации, и от приятели, търсещи съвет. Сега обаче за терапия и консултации са не по-вече от 5 обаждания за близо месец. Което от моя гледна точка е добре – много често хората търсят помощ, просто защото им е много лесно. Сега условията ги спират и може би ги принуждават да се научат да се справят сами. А това е и целта на терапията всъщност.

Въпрос: Какво бихте посъветвали хората да правят в дните на социална изолация, за да се премине през ситуацията без сътресения?

Отговор: Най-вече да си намират физически занимания, работа, ангажименти. Когато ръцете работят, съзнанието почива. Това е вечна и непроменима формула, просто така работи нервната система. Най-вече да не се залепят за новините. Достатъчно е да се следят тенденциите и най-важните неща веднъж дневно, след което да се откъснат от телевизора и социалните мрежи. В такива времена елементарното мислене е или апокалиптично, или утопично. Реалистичното мислене е здравословното.

Иво Величков дава безплатни консултации при паника, тревожност и проблеми в комуникацията, както и във връзка с новата извънредна ситуация, на телефони 0878 899 486 (личен) и 0882 400 218 (Градска библиотека "Паисий Хилендарски").

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини