34 °C

Психологът Иво Величков: В такива времена елементарното мислене е или апокалиптично, или утопично, здравословно е реалистичното

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на "Тайните на хипнозата", многократно издавана у нас и в чужбина. Председател e на Българска асоциация по хипноза. Завършил е философия в СУ, психология в НБУ и клинична хипноза в London College of Clinical Hypnosis. Дългогодишните му интереси към бойните изкуства, трансовите и медитативни практики и различните системи за самоусъвършенстване го отвеждат до множество различни школи по цял свят – от далекоизточните езотерични общества, през западните университети до поделенията на руските спецчасти. Потърсен от асеновградски медии за коментар на настоящата ситуацията, ето какво каза той:

Въпрос: Г-н Величков, забелязва ли се повишена тревожност у хората, вследствие на ситуацията с коронавируса и последващия ефект от изолацията? Как изглежда българинът в момента през очите на един психолог?

Отговор: В началото общата тревожност, като че ли беше по-голяма. Сега обаче, близо месец по-късно, хората посвикнаха. Да, натрупва се времето и за някои е по-трудно, но пък не е толкова неизвестно, както беше в началото. Всъщност неизвестността създава най-голямата тревожност. Българинът е по-дисциплиниран, отколкото сме предполагали всички, може би.

Въпрос: Удължаването на извънредното положение до месец май не създава ли опасност повече хора да изпаднат в стрес? Предвид, че има твърде много време дотогава.

Отговор: Да, търпението ще започне да се изчерпва и затова са много важни правилните послания, а именно, че  постепенно по-голямата част ще е минала и по-малката остава; че ако сега се нарушат мерките, то досегашните ни усилия ще са били напразни, в този дух. Има хора, които по-принцип са с повишена тревожност и тях всякакви обстоятелства могат да ги стресират допълнително, камо ли пък такава извънредна ситуация.

Въпрос: Резултатите от анонимно допитване тези дни показаха, че хората до 30-годишна възраст усещат по-тежко положението, тъй като до момента не са се сблъсквали с подобна криза в живота си. Докато обратното – при хората над 45 години ситуацията е приемана по-спокойно и на принципа "И по-тежки неща сме видели и преживели". Какви са вашите наблюдения?

Отговор: Точно така е. Неслучайно поколенията, родени след 1980-а и особено след 1995-а година са наречени "Snowflake generation" т.е. снежинки, които се топят под напрежение.

Въпрос: Хората с повишена тревожност осъзнават ли, че са такива и че наистина преекспонират реалната ситуация? Търсят ли помощ от специалисти?

Отговор: Те осъзнават, но това не им пречи да са тревожни, да реагират емоционално, а не рационално. Търсят помощ, но интересното е, че преди извънредната ситуация повече, отколкото сега. Аз също очаквах да звънят много и непознати хора, притеснени от ситуация, но реално почти никой не го е направил при мен, а и при мои колеги почти няма такива обаждания. Обаждат се хора, с които се познаваме или сме работили... Като че ли хората търсят тези, на които вече имат доверие, а не просто анонимен специалист. Интуитивно сякаш усещат, че в една безпрецедентна ситуация няма как да има специалист.

Въпрос: Мъжете или жените са по-уязвими в подобни стресови ситуации – изолация, загуба на работа при някои, спад на доходите, усещане, че не нещата са вън от контрола ни?

Отговор: Не мисля, че в случая опира до мъж или жени, тъй като всички сме подчинени на едни и същи обстоятелства, а вече индивидуалната ситуация и отношения са определящи. В момента хората имат усещане за общност, макар и под знака на общ проблем. Личните проблеми отстъпват пред общия проблем.

Въпрос: Имало ли е позвънявания с повишена тревожност, на които е трябвало да се обърне по-особено внимание? Например, свързани с домашно насилие? И всъщност една дълга изолация в затворено пространство би ли засилила агресията у определен тип хора? Физическа или друга?

Отговор: Имаше само едно подобно позвъняване от жена, която е в подобен тип връзка, но от разговора разбрах, че не настоящата ситуация е причината. Такава тенденция обаче със сигурност има – извънредните ситуации катализират отношенията. Хората или се сближават и намират начин да се разберат, или обратното – всичко избухва.

Въпрос: Средно по колко обаждания на ден получавате? 

Отговор: В нормални условия получавам понякога и десетки обаждания дневно. И за терапия, и за консултации, и от приятели, търсещи съвет. Сега обаче за терапия и консултации са не по-вече от 5 обаждания за близо месец. Което от моя гледна точка е добре – много често хората търсят помощ, просто защото им е много лесно. Сега условията ги спират и може би ги принуждават да се научат да се справят сами. А това е и целта на терапията всъщност.

Въпрос: Какво бихте посъветвали хората да правят в дните на социална изолация, за да се премине през ситуацията без сътресения?

Отговор: Най-вече да си намират физически занимания, работа, ангажименти. Когато ръцете работят, съзнанието почива. Това е вечна и непроменима формула, просто така работи нервната система. Най-вече да не се залепят за новините. Достатъчно е да се следят тенденциите и най-важните неща веднъж дневно, след което да се откъснат от телевизора и социалните мрежи. В такива времена елементарното мислене е или апокалиптично, или утопично. Реалистичното мислене е здравословното.

Иво Величков дава безплатни консултации при паника, тревожност и проблеми в комуникацията, както и във връзка с новата извънредна ситуация, на телефони 0878 899 486 (личен) и 0882 400 218 (Градска библиотека "Паисий Хилендарски").

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020

Случаен виц

Последни новини