Стар соц-лозунг на сграда в Димитровград актуален в днешното извънредно положение

Изображение 1 от 2

    Лозунгът от снимката, който гласи "ВИСОКАТА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ - ПОКАЗАТЕЛ ЗА КОЛЕКТИВНА СИЛА" се намира на полуразрушена сграда в димитровградска кариера и въпреки, че е от различно време и различен политически строй, е напълно актуален за времето и ситуацията, в която се намира България и света в момента.

    Въпреки, че стария соц-лозунг е бил предназначен за работниците в кариерата, с цел да им напомня да бъдат предпазливи и отговорни за себе си и другарите си, е напълно актуален в днешно време.

    Всички мерки, които са взети в момента в България и в голяма част от света, са с цел неразпространение на пандемичния коронавирус COVID-19, но ефективността на всяка мярка, ограничения, забрана и препоръка лежат на плещите на "ВИСОКАТА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ", която всеки от нас трябва да придобие или да изповядва.

    В момента всеки е потенциален вирусоносител и това го прави и разпространител на заразата - никой от нас не може да е напълно сигурен, че няма да принесе заразата върху най-близките си хора. Ограничаването на контактите е изцяло лична отговорност, но това може да допринесе да се ограничи заразата. Забраните за събиране на публични места, като паркове и градинки, контролът за посещението на търговските обекти, глобите и санкциите са безполезни, ако не проявяваме лична отговорност към останалата част на обществото и най-вече към нашите близки и познати. Ако нямаме лична отговорност спрямо разпространението на вируса, ако не мислим как да предпазим себе си и близките си, каквито и да било мерки нама да помогнат. 

    Когато личната отговорност на всеки е на високо ниво, това ще доведе до "КОЛЕКТИВНА СИЛА", като заразата ще бъде максимално ограничена и нашето общество ще понесе по-малко последици върху здравето на нацията.

    Примерите за лична безотговорност към останалите хора не са малко и навсякъде се виждат, били те са съзнателни или несъзнателни. 

    Съзнателните примери са нарушаването на създадените правила за неструпване на хора на едно място и това го срещаме по улици и градинки, съзнателно се нарушават и карантини и това, че част от тези нарушения се санкционират, води до тяхното намаляване, но не и до тяхното изчезване.

    Ето пример за несъзнателно действие - прибирате се в къщи от работа и през цялото време добросъвестно сте спазвали всички предписания на здравните власти, като миене на ръце, дезинфекциране, носене на маска и други, но влизате в тесния асансьор със съседката си баба Таня, която тъкмо е изхвърлила боклука. Вие като активен човек е много вероятно да сте преносител на заразата, въпреки че нямате симптоми и във вашия град няма регистриран случай на коронавирус, но в малката кабинка поздравявате любезно старата дама и вируса се прехвърля върху нея. Тя се прибира в дома си при дядо Драго, който в последствие също се разболява. Чувате от съседи след седмица, че двамата старци са в болница, страдащи от коварния вирус. И двамата са имали и други здравословни проблеми, те повече не се връщат в жилището си на етажа под вашия и техни роднини лепят некролог на входната врата на блока. Идва лятото и вашето дете ви пита къде е дядото, който винаги ме закачаше като минавах покрай пейката, на която прекарваше хубавите дни, онзи на бабата, която ни носеше от вкусния си кекс винаги, когато го правеше. Вашият живот продължава, вируса го няма, но може да загубим много близки за нас хора и това може да се случи, защото не си се качил по стълбите.

    Идва Великден, пазете вашите близки и любими хора, не се събирайте и не пазарувайте заедно. Бъдете отговорни! "ВИСОКАТА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ - ПОКАЗАТЕЛ ЗА КОЛЕКТИВНА СИЛА"

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ву
      Вулканец
      5 0
      07:48, 12 апр 2020
      Високата лична отговорност на нашите управници през прехода, е показател за състоянието на Българския народ !
    • 2
      Й
      й
      4 -1
      10:44, 12 апр 2020
      Ще пропусна,бабата,а ще се кача,на втория курс.А може и по стълбите,нали,требе да се спортува.
    Последни новини