Кметът д-р Грудев: Мисля, че има асеновградчани, заразени с COVID-19, но са здрави и не знаят

От МБАЛ – Асеновград до момента за новия коронавирус са изследвани общо 15 души. Последните 2 проби са на мъж, получил инсулт, поради което е имал затруднено дишане, и на жена с едностранна пневмония.

Към момента няма данни за положителни резултати на изследвани пациенти от Асеновград.

"Аз мисля, че има жители на нашата община, които са заразени с COVID-19. Най-вероятно хората са здрави и не знаят, че са носители на вируса. Рано или късно той ще попадне у някой с по-слаба имунна система или със съпътстващи заболявания, тогава ще констатираме такъв случай и в Асеновград. Проблемът с разпространението на новия коронавирус е наистина сериозен. Но аз съм обнадежден, че нещата ще отминат по-леко. От медицината съм запомнил едно – за всеки вид грип или епидемия най-доброто лечение е социалната изолация", каза кметът д-р Христо Грудев на заседанието на Общинския оперативен щаб. Той за пореден пък се обърна към асеновградчани с апел да останат вкъщи и да излизат само при изключителна необходимост, за да предпазят както себе си, така и останалите.

Управителят на МБАЛ д-р Иван Червенков увери, че болницата разполага със свободни легла. При нужда такива ще бъдат прехвърлени в новостроящото се отделение за настаняване на заразени с коронавируса, докато бъдат доставени други. Очаква се това да се случи скоро. Ако изграждането на новото звено продължи със същите темпове, до края на седмицата ремонтът на най-вътрешната част – инфекциозната, ще приключи.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини