Министър Танева и търговските вериги са постигнали съгласие за регионални къси доставки

Министър Десислава Танева и търговските вериги са постигнали обединение за изпълнение на постановлението за регионални къси доставки. Това стана известно от изявление на министъра в Министерския съвет по време на съвместна пресконференция с представителите на търговските вериги, на Сдружението за модерна търговия.

Танева припомни, че търговските вериги, попадащи в обхвата на постановлението, са тези с над 10 обекта на територията на цялата страна.

"Настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи ликвидни мерки за минимизиране на щетите от загубата на свитите пазари в Европа и света, изхвърлянето на храна и да оцелеят нашите фермери в най-уязвимите сектори като животновъдство, млекопроизводство, плодове и зеленчуци и свързаните с тях хранителни предприятия", каза министърът.

Постановлението е от вчера и най-общо то задължава веригите да предлагат българско мляко и млечни продукти, риба и рибни продукти, месо и яйца, както пресни плодове и зеленчуци на своята територия. Търговските вериги обаче вчера реагираха и в гневно обръщение заявиха, че приетото постановление противоречи на българското и Европейското законодателство.

С Министерския съвет и премиера Бойко Борисов проведохме конферентна връзка с браншови организации, земеделски производители, млекопреработватели, животновъди, по отношение приетото постановление за регионални къси доставки в търговските вериги, информира Танева. Тя отбеляза, че част от операторите от една-две години работят последователно на този принцип, а настоящата криза ни принуждава да се вземат мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари, да се намали изхвърлянето на храна, както и да оцелеят производителите и свързаните с тях предприятия.

"Оставаме отворени за обсъждане, да бъдем модератори, познаваме сектора, така че всичко да стане в полза на потребителите", каза още министърът.

Милена Драгийска, управител на Лидъл България, заяви, че са се обединили около работещи мерки, а има и разбиране за това по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител. Тя отправи послание от името на търговските вериги, че в кризисна ситуация трябва да се отворят максимални канали за разрешаването на кризата. Представили са и мерки, с които да се предложат по-добри канали, с цел представянето на продукция на малките производители.

Представихме допълнителни мерки, по които работихме през последните дни - за финансиране и улесняване на логистиката. Искам да уверя, че българските производители могат да са спокойни, тъй като сме убедени, че тази подкрепа е изключително важна в този момент. Поискахме от Министерството на земеделието да скъсим пътя на комуникация, за да можем по места да помогнем на най-спешните, които буквално утре биха извадили продукция и на които им е отказан износ", каза още Драгийска.
Тя увери, че застават категорично зад становището, че българското сурово мляко трябва да бъде минимум на 90 на сто онази суровина, която да се вложи в млечните продукти, които се произвеждат в България.

Милена Драгийска посочи още, че те са вкарали много нови млечни продукти, което никак не е лесно, тя увери, че плащанията ще се извършват от 7 до 14 дни.

Йордан Матеев от Българското сдружение за модерна търговия каза, че качествената българска продукция ще продължи да бъде на рафтовете. Изборът е на българския потребител, затова апелираме към потребителите да изберат българското, това е мъдрото решение.

Георги Гърневски от Метро каза, че сега трябва да се намери най-добрата уредба, за да са от полза на цялото общество. Той благодари на правителство, тъй като в диалог могат да се намерят най-добрите решения за локални директни доставки.

"Още 2016 г. започнахме програма за работа с малки производители. Вече имаме над 300 малки регионални производители, които доставят на "Метро". Сега обаче не е време за напрежение и спорове, а трябва да се обединим, защото всички са в трудно положение. Продукцията е по полето и тя трябва да намери най-бърз път до магазините. Това за локални, директни доставки е много важно, защото имаме стратегическа задача да запазим типичните български сортове продукти, които не могат да минават през дълги вериги на доставка", посочи Георги Гърневски. Според него българската стока трябва да е на видно място без значение на площта, тъй като стоката се подновява непрекъснато.

Георги Гърневски каза, че и без споразумението Метро изпълнява тази политика. "Имаме задача да запазим типичните български сортове и продукти и да им осигурим най-прекия път до потребителя", посочи той.

Министър Танева каза, че срокът на постановлението е до 31 декември 2020 г., но е добре мерките да продължат и след извънредното положение, като Министерството на земеделието и храните има готовност да съдейства с регистрите на производителите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Er
    ERM
    0 0
    14:09, 15 апр 2020
    Това ще се изроди в пародия.

Още новини

Последни новини