Луксхотелите на Велчев и "Шишеджам" първи взимат пари по схемата 60/40

НОИ превежда на бизнеса днес първите 274 000 лв. за запазване на заетостта

Луксозните хотели между Несебър и Равда ще получат помощ от държавата, за да запазят служителите си.

Първите фирми, които ще получат държавни дотации по схемата 60/40, са турският инвеститор "Шишеджам" и луксозните хотели в портфолиото на Георги Велчев, брат на бившия министър от НДСВ Милен Велчев.

Дотациите за луксхотелите под шапката на скандално известната в миналото фирма "Академика Сий Палас" вероятно ще поставят правителството на Борисов в неудобна
ситуация предвид течащата мащабна проверка на приватизацията, назначена от главния прокурор Иван Гешев. Построяването на хотелите на "Академика Сий Палас" бе съпътствано през годините от спорни приватизационни сделки.

В сряда Националният осигурителен институт (НОИ) обяви първите одобрени компании по правителствената схема 60/40, според която държавата поема 60% от осигурителния доход и осигуровките на работници във фирми с прекратена дейност или намалени с над 20% приходи.

В списъка влизат 68 дружества със заети в тях 1065 души. В четвъртък НОИ ще преведе 274 273 лв. на въпросните фирми, от които компенсациите са 230 261 лв., а осигурителните вноски - 44 012 лв. Парите се превеждат от НОИ, но пресявката на работодателите се прави от Агенцията по заетостта, която приема кандидатите за дотациите.

Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец след изтичането на съответния месец. Сегашните суми са само за март.

Най-голяма сума за фирмите от първия списък ще получи заводът за стъкло в Търговище "Шишеджам Аутомотив България" – 62 487 лв. Предприятието произвежда автомобилни стъкла и скъкла за бяла техника. Парите са предназначени за 391 работника, което прави по около 160 лв. на човек. Ниската сума най-вероятно се дължи на факта, че компенсацията за март е частична и не покрива целия месец.

Любопитен факт в този казус е, че през 2004 г., по време на управлението на НДСВ у нас, бе направена първата копка на завода за плоско стъкло на турската компания "Шишеджам" у нас благодарение на личното съдействие на икономическия министър Лидия Шулева. Тогава правителството осигури безплатно на компанията терен от 840 дка за изграждането на завода. Днес Лидия Шулева е в съвета на директорите на "Шишеджам Аутомотив", където името ѝ фигурира от 2015 г., става ясно от данни в Търговския регистър.

"Шишеджам" кандидатстват за един от трите си завода, който бе затворен изцяло, тъй като спряха поръчките от Германия, докато другите два завода все още работят", обясни пред Mediapool Шулева. Тя каза, че няма пряка връзка между съдействието ѝ за влизането у нас на инвеститора "Шишеджам" в ролята ѝ на министър и назначаването ѝ в борда на компанията повече от 10 години по-късно. По думите ѝ дружеството я потърсило около 2015 г., за да го консултира по инвестиционни проекти и било решено тя да бъде част от борда. "Аз съм външен член на борда, не следя оперативната дейност", посочи Шулева.

Според нея схемата 60/40 има недостатъци, защото малките и средни компании трудно могат да намерят ресурс да покрият 40% от заплатите на работниците си в условия на прекратено производство.

Втората най-голяма сума в списъка на първите одобрени по схемата 60/40 ще отиде в печално известната фирма "Академика Сий Палас", която се явява инвеститор на луксозни хотели, разположени между Несебър и Равда.

Тя ще получи 39 700 лв. за 100 свои работника за месец март 2020 г., което прави по 397 лв. на човек.

Нейната история тръгва от една от най-спорните приватизационни сделки през далечната 2003 г., когато на мястото на бившия студентски лагер "Академика" в бургаското село Равда се роди гигантски хотелски комплекс. В учреденото през 2003 г. дружество "Академика Сий Палас" държавата влезе с непарична вноска – 72 дка от пионерския лагер, оценени на едва 20% от капитала на новата фирма, въпреки че според анализи тази оценка е силно подценена и за нея има купища критични констатации в одит на Сметната палата.

По повод на апорта в миналото имаше дори и прокурорска проверка, която е приключила без резултат според медийни публикации.

Останалите 80% от дружеството взе инвеститорът "Керко", който беше собственост на "Сигма кепитъл мениджмънт", свързвана според медийни публикации с брата на тогавашния финансов министър Милен Велчев - Георги. Проектът за хотел на "Академика Сий Палас" пък беше направен от Петър Диков, който през 2006 г. стана главен архитект на София.

По последни данни в Търговския регистър 80% от капитала на "Академика" се държи от "Керко", което е дъщерно на кипърската офшорка Либена Ризортс Лимитед, а 20% - директно от Либена Ризортс Лимитед. Последната придоби дела на държавата през 2016 г. доста изгодно, отново чрез приватизация. Според финансовия отчет на "Академика" за 2018 г. кипърската офшорка и регистрираното в Люксембург дружество "Sigma Capital Investments" са под общ контрол. Действителният собственик на "Академика"– физическо лице, е синът на покойния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев – Веселин, който е съдружник с Георги Велчев в "Sigma Capital".

Именно в портфолиото на въпросната компания към днешна дата според сайта ѝ са хотелите на инвеститора "Академика Сий Палас" - Sol Nessebar Bay & Mare, Sol Nessebar Palace и др. 

Още по-любопитно е, че преди около две години Министерството на отбраната под ръководството на министър Красимир Каракачанов продаде бившето военно поделение
в Несебър, разположено на площ от 96.2 дка, за едва около 5 милиона лева, тъкмо на дружеството "Академика Сий Палас". Според публикация в Dnevnik.bg от 2018 г. парцелът се намира до дюните, около които се разиграха няколко скандала с незаконно строителство. Една улица го дели от хотелите Sol Nessebar Bay & Mare и Sol Nessebar Palace.

Според отчета на "Академика" за 2018 г. приходите на дружеството са 26 млн. лв., а себестойността на услугите му е около 10 млн. лв. Печалбата му от 16.6 млн. лв. се свива заради "други разходи" и "амортизации" до 2 млн. лв., а след данъците пада до 1.5 млн. лв.

Трета в спикъка на НОИ по размер на получената сума е фирма "Съни Травел" – 28 349 лв. за 65 работника. Въпреки че в публичния регистър на НОИ не е уточнена правната форма на дружеството, туристическа фирма със същото име е свързано лице с "Академика Сий Палас" и се управлява от съдружника на Георги Велчев – Веселин Данев.

На четвърта позиция отново е хотелска фирма – "Амстан Хотели" – 15 604 лв. за 37 служители. Тя държи 4-звездният хотел "Севлиево Плаза" и собствеността ѝ е свързана с "Идеал Стандарт".

Освен хотели и заведения в първия списък на НОИ по схемата 60/40 влизат още спортни клубове, фирми от сферата на логистиката и др., но повечето от тях са одобрени за минимални суми от по няколко хиляди лева.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ка
    каскета на Господ
    10 0
    13:35, 16 апр 2020
    Има си хас.
    Няма друга толкова мафиотизирана държава.
  • 2
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    9 0
    15:10, 16 апр 2020
    Един чех, беше нарисувал, един ке неф :)
Последни новини