С какво се дезинфекцира в Асеновград, колко струват временните чешми и още няколко отговора

Преди дни Asenovgrad.NET изпрати чрез пресцентъра на Общината няколко уточняващи въпроса във връзка с извънредното положение и въведените мерки в Асеновград, каквито са всъщност са и в цялата страна. Отговорите получихме днес от отдел "Екология и околна среда", отново чрез общинската пресслужба. Предоставяме ги и на вашето внимание.

Въпрос: Какво налага дезинфекцирането точно в момента на детските и спортни съоръжения, при условие че сред най-важните мерки в заповедта на МЗ е недопускането на хора в парковете, респективно по площадките? Не се ли обезсмисля дезинфекцирането им, което впрочем се добавя, че се прави като мярка за борба с коронавируса?

Отговор: Дезинфекцирането на спортните и детски съоръжения се извършва, като превантивна мярка. Отделно бяха обозначени със забранителни табели, които забраняват ползването им, и с обезопасителна лента.

Въпрос: С какъв препарат се дезинфекцира точно? А улиците с какво се дезинфекцират точно?

Отговор: Дезинфекция срещу коронавируса се извършва с "Клодан Д".

Дезакаризация срещу кърлежи – със "Сайръс 10 ЕВ".

Дезинсекция срещу ларви на комари – с "Димилин 15 СК" и "Димилин 2 ТБ".

Дезинсекция срещу възрастни комари – със "Сайръс 10 ЕВ".

Растителна защита – с "Децис 2,5 ЕК".

Дезинсекция срещу пълзящи и летящи насекоми, в зависимост от вида на обектите – със "Сайръс 10 ЕВ" и "Алфацип 60 СК".

Дератизация срещу гризачи – с "Ратимор парафиново блокче", "Ратимор паста" и "Ратимор пелети".

Дезинсекция срещу бълхи – със "Сайръс 10 ЕВ".

Въпрос: Относно временните 5 чешми – колко струват и как са закупени? Какво ще стане с тях след отмяна на мерките, предвид все пак че са временни съоръжения?

Отговор: Временните мобилни чешми за взети под наем. 5 броя са, всяка по 60 лева без ДДС, или общо 300 лева без ДДС наем на месец. Ангажиментът за зареждане с препарати е на Община Асеновград.

Въпрос: В кв. "Запад" се събират по беседки и пейки на разговор по съседски. Имаме сигнал от вчера (б.ред. Въпросите бяха изпратени на 9 април и въпросът е към тази дата). Човекът споделя, че е звънял до телефона, посочен на щаба поне 5 пъти, но никой не му е вдигнал. След това е успял, но проверка така и не е била направена. Защо се получава така? На всички сигнали ли наистина се реагира своевременно?

Отговор: На всички сигнали се извършват своевременни проверки, като се отговаря в най-кратък срок и на онлайн портала за сигнали в сайта на общината. Служители на Община Асеновград и РУ - Асеновград извършват проверки, обикалят из града и там, където са се събрали хора на едно място, им отправят предупреждения, като има напомнят да спазват държавните разпоредби. Дежурни служители отговарят денонощно и на телефона в оперативната дежурна в общината.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини