Влизането на България в ERM2 и Банковия съюз е единствената спасителна стъпка, убеден Борисов

Премиерът Бойко Борисов заяви по време на брифинг в МС, че е убеден, че особено ако продължи кризата с коронавируса, влизането на България в ERM2 и Банковия съюз е единствената спасителна стъпка за България. Той напомни, че общият банков контрол е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки.

Попитан какъв е националният интерес на България да бъде в една силно задлъжняла организация, премиерът заяви, че е убеден европеец. Докато сме в управлението считам, че Европа и ЕС е най-добро място и, ако искаме да сме общото европейско семейство, споделяме всичко - и хубаво, и лошо, каза Борисов и изтъкна, че не се страхува от задлъжнялост на Германия, която е с голям БВП. Само всеки ден се моля Германия по-бързо да се възстанови, защото огромната част от нашите заводи са прикачени към тази икономика, допълни премиерът.

В отговор на въпрос за новото ръководство на ББР и дали няма конфликт на интереси, премиерът каза, че е възложил на финансовия министър да се занимава с кадрите и допълни, че визираните в журналистическия въпрос лица от новото ръководство, не познава и посочи, че има принципали, които са отговорни за това.

Тези които са излъгали и взимали пари от общественото осигуряване, или по мярката "60/40", ще ги търсим, намират ги - над 80 производства днес има, ще ги санкционираме, съобщи премиерът в отговор на въпрос. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че според него доста над 80 са фирмите и добави, че социалният министър следи тази статистика. Мога да ви кажа, че за 60 000 души е подадено искане за запазване на заетостта им през тази мярка. Попитан дали знае кои са първите фирми, които са се възползвали от тази мярка, Горанов каза, че е чул за една - Футболен клуб "Лудогорец". Не съм аз човекът, който ще преценява дали клубът е толкова изпаднал или не, знам, че е успешен във вътрешно футболен план, има някои добри успехи и в международен план, това оставаме на преценка на собствениците, допълни Горанов и посочи, че е получавал подобни запитвания и от други футболни клубове, като съветът му е бил да не участват в тази мярка.

В отговор на въпрос за това, че 20 процента от всички безработни след 13 март са се съгласили да напуснат по взаимно съгласие и вероятно са били подведени от работодателите си да направят това, премиерът призова тези хора да се обърнат към правителството, за да може да се реагира.
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини