Преди 7000 години ловци и събирачи са имали уникални кулинарни умения

Изображение 1 от 2

    Анализът на фрагменти от древни глинени съдове навежда на мисълта, че групи ловци и събирачи на плодове в района на Балтийско море са развили отличителни кулинарни способности преди 6000-7500 години, съобщи ЮПИ.

    Учени събрали стотици фрагменти от глинени съдове, открити на 61 обекта в района на Балтийско море. Фрагментите били изследвани, за да се открие предназначението и съдържанието на древните съдове. Получените резултати показват, че отделни групи праисторически хора са развили уникални кулинарни традиции, свързани с готвене и комбиниране на храни.

    "Тъй като пренасянето на огромни керамични съдове не изглежда да съответства на номадския начин на живот, изненада е, че ловци и събирачи на плодове са използвали подобни съдове, за да складират, да обработват и да готвят храни", заяви археологът Хари Робсън от университета в Йорк, Англия. "Изследването ни показва как тези глинени съдове са били използвани и открива данни за голямо разнообразие от храни и кулинарни традиции сред различни групи ловци и събирачи на плодове."

    Били открити разнообразни кулинарни практики дори сред групите, които имали достъп до сходни ресурси. Това показва, че културните практики, а не различният достъп до храни, са диктували как и какво отделните групи са готвили и консумирали.

    Учените открили доказателства, че ловците и събирачите на плодове в района на Балтийско море са се възползвали от голямо разнообразие от храни, включително морски и сладководни риби, месо от тюлени, бобри, глигани, мечки, както и лешници и растения. Някои групи са консумирали също млечни продукти.

    "Наличието на млечни мазнини в съдове на ловци и събирачи на плодове е неочакван пример за културно смесване в кулинарната област - отбеляза Робсън. - Откритието има своето значение за разбирането ни за прехода от начина на живот на ловци и събирачи на плодове към ранно фермерство."

    "Химичният анализ на останки от храни и природни продукти в глинени съдове вече революционизира разбиранията ни за ранните земеделски общества", поясни археологът Оливър Крейг от екипа. "Сега същите методи са използвани за изследване на съдове на ловци и събирачи на плодове."

    Резултатите от изследването са публикувани в Royal Society Open Science

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини