Kоронавирусът работи за мафията

Кой е най-големият благотворител? В Мексико наркокартелите се надпреварват да помагат на нуждаещите се във времената на пандемия, за да спечелят влияние и власт, разказва "Дойче веле".

"Хранителните пакети на Чапо". Така медиите наричат кашоните, пълни с провизии, които дъщерята на мексиканския наркобос Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо, раздава. Помощта е за нуждаещите се по време на кризата с коронавирус, обяснява Алехандрина Гусман. Тя притежава модната марка "Ел Чапо 701", която произвежда дрехи в стила "Нарко-шик".

В социалните мрежи се разпространяват клипчета как Алехандрина Гусман пълни с тоалетна хартия и ориз кашони с логото на марката. В съответствие с една нова тенденция: напоследък мексиканските банди усилено раздават стоки от първа необходимост. А властите са безсилни.

Какво целят?

"В Мексико няма сериозна хуманитарна криза или липса на стоки от първа необходимост", обяснява Фалко Ернст от хуманитарната организация "Международна кризисна група". "Картелите се възползват от положението, за да укрепят социалната си база", допълва той.

Журналистът Хосе Ревелес говори за "пропагандна стратегия за демонстриране на присъствие". Насилието и милосърдието са две страни на една и съща монета, когато става дума за териториални претенции, отправени към държавата и конкурентните картели.

Престъпниците са облагодетелствани от неефективните и политизирани социални програми на правителството. "Това е тревожно, казва Ернст. Ако правителството не предприеме мерки за противодействие, Мексико скоро ще има още по-голям проблем със сигурността." Насилието в страната растеше и преди пандемията, а март е "рекордьор" с 2585 убийства.

Коронавирусът засегна и картелите

COVID-19 нанесе щети и на организираната престъпност. Много контрабандни маршрути са блокирани, затруднени са и доставките на кокаин от Южна Америка, и доставките на химикали от Китай, необходими за производството на синтетични наркотици. Изнудването и трафикът на хора пострадаха заради затварянето на границите и застоя в икономиката.

Според експерта по наркотиците Хосе Ревелес по-големите картели разполагат с достатъчно резерви, за да преодолеят следващите няколко месеци и дори да погълнат някои по-малки групи. "Това би било удобно за държавата, ако тя целенасочено реши да се бори с прането на пари", смята Ревелес. Но засега експертът вижда само плахи стъпки в тази посока.

Ернст не допуска, че може да се очаква централизация на наркотрафика, както преди 20 години, когато бизнесът бе в ръцете на няколко босове под надзора на Институционната революционна партия. "Фрагментирането на престъпността е твърде голямо", обяснява той. Ернст вижда риск по-малките криминални подизпълнители да се впуснат в отвличания, улична престъпност и контрабанда на бензин. Съвсем скоро спиралата на насилието може да се завърти още по-бързо.

Поради това професор Маурисио Мерино от Центъра за икономическо развитие и изследвания (CIDE) посъветва президента Андрес Мануел Лопес Обрадор да замрази престижните си проекти и вместо това да изплати на 68-те милиона бедни базисна пенсия за шест месеца. Държавният глава обаче не прояви интерес.

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Кт
    КТБ
    3 0
    10:59, 27 апр 2020
    Също както в България прави крадецът *********.
    • Кр
      Кр
      1 0
      13:31, 27 апр 2020
      методът с вирусите много им хареса: ще си избиете овцете, защото има вирус /доказан бил във френски лаборатории представяте ли си!/ - добре; ще си избиете прасетата, защото има вирус - добре; няма да си отглеждате прасета а ще купувате нашето месо защото е имало вирус- добре; ще стоите затворени в домашен арест защото има вирус - добре; специалистите нямат право да изказват мнение дали вируса е опасен защото този вирус е като другите вируси - добре; нямате право да се събирате камо ли да протестирате срещу фашизма който ви налагаме - добре има вирус; няма да работите заради вируса и пак няма да простестирате - добре; няма да пътувате заради вируса - пак добре; абе на шиш да ви въртим ще си стоите по къщите и мълчите защото има много опасен вирус "Носталгия по Комунизма" защото хората водяха какво е капитализма без да страхува от социалистически страни !
  • 2
    Кр
    Крум
    1 -1
    13:06, 27 апр 2020
    Някой още има ли съмнение, че този вирус е измишльотинна на свеовната мафия, на световните феодали милиардери глобалисти, които искат всички народи да са им роби?
Последни новини