През 2010 г. ще ни броят онлайн

За първи път у нас ще бъде извършено преброяване на населението през интернет. Това обяви вчера председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева, пише "Стандарт".

Тя обясни, че най-вероятно ще бъде създадена специална интернет страница към НСИ, на която гражданите ще попълват формуляр. Освен личните си данни те ще вписват своите възраст, пол, образование и трудов статус, а графите за етническа принадлежност и вероизповедание ще се попълват по желание. Преброяването трябва да приключи до края на март 2011 г. и ще продължи 2 седмици.

Пробно обаче ще ни броят към 1 септември догодина, за да се провери как работят онлайн системите. Засега основният проблем е идентификацията на гражданите, обясни Мариана Коцева. По думите й удачно би било създаването на система за раздаване на уникални номера на участниците, за да се защитят техните данни. Онлайн преброяването ще е много по-евтино, категорични са от НСИ.

От следващата година всички данни, необходими за бизнес проучванията на НСИ, ще се подават от фирмите по електронен път, обявиха още от института.

Досега тази услуга се ползваше само при годишните статистически и счетоводни отчети. Гражданите ще имат достъп до новата информационна система "Външна търговия". Тя съдържа данни за търговските отношения на България с 200 страни от 2000 г. досега, като информацията се актуализира всеки месец.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини