Всеки месец 560 евро подарък от държавата: успешен ли беше финландският експеримент?

През 2017 и 2018 Финландия проведе експеримент: в продължение на две години финландци получаваха 560 евро месечен безусловен доход. Сега резултатите бяха оповестени. Успешен ли беше експериментът?

През 2017 година Финландия стартира един дързък експеримент, наречен безусловен базов доход. Сега резултатите от него бяха анализирани и представени на широката публика. Финландският експеримент трябваше да покаже дали безусловният доход може да допринесе за намаляване на големите разлики в доходите на населението, дали ще ограничи излишната бюрокрация в сложната система за социални помощи и дали ще мотивира безработните да започнат почасова или пък по-зле платена работа или дори и собствен бизнес.

По-сигурни и по-здрави

Участниците в експеримента са били избрани на случаен принцип - общо 2000 безработни на възраст между 25 и 58 години. Вместо помощи за безработни, в продължение на две година всички те са получавали 560 евро месечно - доход, който не е подлежал на данъчно облагане, нито е бил обвързан с някакви условия. Всеки е можел и е бил длъжен обаче да изкарва и някакви пари отгоре - също необлагаеми.

Зина Мартинен е една от участниците в експеримента. С помощта на безусловния доход тя отворила кафене. Особено в началото, когато създавала своя бизнес, се убедила в ползата от безусловния доход. "В този първоначален период на голяма нестабилност видях, че безусловният доход е "нещо прекрасно"", казва тя.

Далеч не при всички обаче резултатът е бил толкова добър. Участниците са посочили, че са чувствали по-голяма социална сигурност, че е намаляла зависимостта им от държавната бюрокрация, както и че здравословното им състояние се е подобрило. Видяло се също и това, че след експеримента броят на безработните е спаднал.

Само че експертите предполагат, че този ефект се дължи и на друго, казва Мина Юликаньо, ръководителка на изследователския екип към финландската Социална служба. Тя обяснява, че през януари 2018 е бил въведен и допълнителен инструмент за активизиране на онези безработни, които не получават безусловен доход. Предполага се, че спадът в броя на безработните може би се дължи и на това нововъведение.

Ще въведе ли Финландия безусловния доход? Ще разберем след 8 години.

Така основният въпрос - за ползата от безусловния доход - остава без окончателен отговор. Финландия явно няма да го въведе в практиката завинаги. Предполага се, че вместо това страната ще опрости системата на социалното подпомагане - вместо да се изчисляват конкретните потребности на всеки отделен безработен, при което се отчитат безброй конкретни критерии, вече ще се отпускат твърди суми, а извънредни плащания ще има само за онези безработни, които по своя инициатива извършват общественополезна дейност. Окончателното решение ще се вземе след задълбочен политически дебат. Най-рано след 8 години, казва Мина Юликаньо.

Това е лоша новина за хора като Алиа Йесканен. Тежко болната жена също е участвала в експеримента и е получавала безусловния доход, но въпреки това не е успяла да си намери работа. "Откакто не получавам безусловния доход, животът ми се влоши. Отнасят се с мен като с отрепка. Отново трябва да чакам безкрайно дълго, докато си получа парите. И за всичко трябва да се моля най-унизително", казва тя.

Финландският експеримент с безусловния доход - Видео - Dimitrovgrad.bgvesti.NET

560 евро на месец - просто така, без да работиш. В този експеримент, който тече от година във Финландия, участват 2 000 души. Как им се отразява безусловният основен доход? В това видео Ви срещаме с двама от щастливците.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини