Въпреки пандемията глобалното замърсяване продължава с нови антирекорди

Количеството въглероден диоксид в атмосферата все още нараства, въпреки че хората шофират и летят по-малко по време на пандемията COVID-19. CO2 достигна рекорден дневен максимум на 3 май при нива, които не са били наблюдавани в повече от 60 години от началото на тази статистика.

Очаква се средното годишно повишение също да се покачи, сочи анализ, публикуван от учени от Националната метеорологична служба за Обединеното кралство и института по океанография Scripps. Те откриха, че общото количество CO2 в атмосферата все още се покачва стабилно и драматичните промени от пандемията едва го забавят.

Данните показват колко по-амбициозни усилия трябва да бъдат положени, за да спрем затоплянето на нашата планета. Временният спад на емисиите на парникови газове, докато хората остават вкъщи по време на пандемията, просто не е достатъчен, за да премахне десетилетията щети, нанесени от хората при изгаряне на изкопаеми горива.

„Отпадъците от човечеството са в атмосферата и това не отшумява“, казва геохимикът Ралф Килинг. „CO2 се натрупва в отговор не само на това, което излъчваме в момента, но и на това, което сме направили през миналия век.“

Макар да изглежда, че светът буквално е спрял на фона на заповеди за домашна карантина и закриване на предприятия по време на пандемията, общият спад на глобалните емисии на парникови газове през тази година в резултат на кризата COVID-19 се очаква да бъде едва около 8 процента според Международната агенция по енергетика.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини