Микрочиповете ли ще са следващият голям хит в Европа?

Хиляди шведи вече са с имплантиран футуристичен чип под кожата на ръката.

Технологията се използва за ежедневни задачи, като достъп до смартфон, отваряне на врати и настройване на аларма.

Хората разработили микрочиповете с размер на оризово зърно и имплантирани чрез спринцовка, искат да ги разпространят и из други държави.

Компанията Biohax Italia чака разрешително от здравното министерство в Италия.

Плановете са около 2 500 души да бъдат чипирани през първите 6-8 месеца в Милано и Рим.

Дори и без сертификат от здравното министерство, Biohax Italia вече успя да имплантира чипове на няколкостотин души с помощта на медицински центрове.

“Крачка напред към бъдещето.... Изключително футуристично, макар вече да се случва. Технологията трябва да ни помогне, да ни осигури свръхспособности”, казва Ерик Ларсен от Biohax Italia.

Covid-19 прави хората все по-загрижени за бизнеса на компанията, заради страха от приложения, проследяващи контактните лица по време на пандемията.

Biohax Italia успокояват, че чипът не съдържа GPS и не може да проследява движенията на хората.

Шведският IT специалист Мартин Левин използва два микрочипа в ръката си за неща като вписване в компютъра си, настройване на алармата в офиса и стартиране на профила си в LinkedIn.

Употребата на чиповете като алтернатива на разплащанията в брой е най-голямото им предимство.

Благодарение на тях ще отпадне нужадата от портфейл, ключове и жетони, при които винаги съществува риск от загубване.

“Ако си изгубите ключа, няма как да влезете у дома си. Ако друг намери ключовете, може дори да претендира за дома ви в някои държави”, казва Джоуан Остерланд от старъпа Biohax International.

В Швеция микрочипът може да се използва като билет за влак. Левин се надява скоро с него да се извършват разплащания.

“Надявам се това да се превърне в основната му функция. Очаквам чипът да започне да осигурява всякакъв вид достъп. Идентичността ви ще бъде навсякъде с вас ”, казва той.

Технологията обаче не навлиза толкова бързо, на колкото се е надявал:

“Отнема по-дълго от очакваното. Моят чип бе имплантиран преди 3 години и вероятно ще измине още една година преди технологията да започне да се използва за извършване на разплащания”

Микрочиповете разчитат на NFC комуникация и радиочестотна идентификация (RFID).

На практика това е същата технология, използвана в телефоните и дебитните карти.

И тук съществуват същите проблеми със сигурността, като опасността някой да улови сигнала.

На теория технологията би могла да се използва така че да изпъкнете сред тълпата, като средство, което да ви открои от всички останали в дадена група хора… ако сте единственият с имплантиран биочип.

Единствената информация, с която повечето хора разполагат понастоящем, е от холивудската попкултура, затова представата им за чиповете е за гигантски GPS, който Арнолд Шварценегер вади от носа си.

И все пак повечето клиенти си имплантират чипове просто, за да стартират акаунтите си в LinkedIn и да споделят по-бързо профилите си. При това са изненадани да научат, че чиповете струват едва около 150 евро.

Остерланд признава, че в момента работят с партньори, за да може чиповете да запаметяват информация за здравословното състояние на протребителите. Ако човек се озове в безсъзнание в болницата, лекарите ще могат за сканират чипа и да извлекат информация за наличието на алергии или други заболявания.

Засега усилията са насочени към регулиране на чиповете по отношение на качеството на използвания материал и степента на защита на данните.

Нужно е и да се разработи правна рамка относно употребата на подобни чипове.

В момента технологията същестува в поне 20 държави. Компанията BioTeq е имплантирала приблизително 250 чипа на британци.

Чиповете не са медицински устройства и по тази причина могат да бъдат имплантирани на всеки.

“Лично аз не виждам недостатъци. Знам че хората се страхуват от преследване, но това е пасивна технология, вие имате контрол върху всичко”, казва Левин. “Трябва да се приближите, за да бъде разчетена информацията. Някои смятат, че поставянето на импланта ще е болезнено, но всъщност усещането е като да ви ужили пчела”.

Следващият въпрос е дали телефонът може да стане толкова малък, че да се побере под кожата...макар в момента да не се обсъждат подобни чипове.

Източник: euronews.com

 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Мн
    Мнение
    2 -2
    16:30, 13 май 2020
    Ами ако ти хакнат чипа? Или въздействат дистанционно на метала в него?
    • Вт
      второ мнение.
      3 -1
      20:24, 13 май 2020
      Особено ако го хакнат в анусът ти.
  • 2
    Че
    Четете Библията
    2 -2
    14:01, 14 май 2020
    Най -вече откровение.
Последни новини