Мерките срещу COVID-19 в Унгария на дневен ред в ЕП

Европейският парламент обсъди днес за пореден път въпроса за върховенството на закона в Унгария, включително мерките, предприети от властите в Будапеща срещу епидемията от КОВИД-19.

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Юрова посочи, че макар всички държави в ЕС да са въвели противоепидемични мерки, подходът на Унгария се отличава с предоставянето на безсрочни извънредни пълномощия на правителството и това буди тревога. Тя добави, че свободата на изразяване в страната е под заплаха заради въведеното наказание със затвор за разпространяване на неточна информация.

По нейните думи е важно заради борбата с дезинформацията да не страда свободното слово, както и журналистите да могат да работят спокойно и да задават въпроси. Запазването на върховенството на закона е изключително важно, мерките срещу разпространението на заразата трябва да бъдат ограничени до необходимото, да бъдат съразмерни и временни, да отговарят на конституциите и правото на ЕС, допълни тя.

Юрова съобщи, че ЕК наблюдава противоепидемичните мерки, предприети в ЕС и вероятно ще ги оцени в очакваните до края на годината първи доклади за върховенството на закона във всички страни от Общността. Тя изрази очакване унгарският парламент да направи своя оценка на националните мерки, както и унгарците да поискат да си върнат пълните права и свободи.

В последвалия кратък дебат групата на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че ЕК не е открила досега нарушение на някакви правила от страна на унгарските власти. Според ЕНП днешният дебат е празен и идеологически, като повтаря стари обвинения срещу Бедапеща. ЕНП заяви, че това не е в ничий интерес и предложи евродепутатите да говорят за това, от което се интересуват хората.

Социалистите и демократите отбелязаха твърдението на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", че Унгария вече не може да определена като демокрация. Те посочиха, че ЕК не е въвела наказания за Будапеща, въпреки че обстановката в страната се влошава. По техните думи това е срам за ЕС и уврежда образа на съюза. Време е за действие, Съветът следва незабавно да предприеме следващи стъпки по процедурата по чл. 7 от договора за ЕС, ЕНП трябва да спре да защитава унгарския премиер Виктор Орбан и трябва да изключи партията Фидес веднъж завинаги, призоваха социалистите.

Групата "Обнови Европа" посочи, че е време за наказателна процедура срещу Унгария, защото страната се отдалечава от ЕС и от европейските ценности. Тази политическа сила попита какво общо има епидемията с отхвърлянето на Истанбулската конвенция. Либералите призоваха занапред в Унгария средства от ЕС да получават само неправителствените организации и то без намесата на властите, а пряко от ЕК.

Групата "Идентичност и демокрация" коментира, че поведение като това на власите в Унгария се наблюдава и във Франция, но за действията на Париж няма сходен отговор. Според тази група дебатът за Унгария е безсмислен, както досегашните, а причината да се състои е в отказа на Будапеща да се изпълнява европейската политика за мигрантите.
Зелените посочиха, че в Унгария е заплашена свободата на мисълта. Според тях решението е в чл. 7 от договора за ЕС, след като унгарските власти единствени са предприели стъпки срещу епидемията, които са безсрочни, без това да е необходимо и оправдано.

Европейските консерватори и реформатори заявиха, че управлението с декрети е законен способ. Те отбелязаха, че извънредните пълномощия на унгарското правителство са предоставени от демократично избрания парламент с гласуване.

Европейската обединена левица посочи, че в Унгария се приемат закони, които нямат нищо общо с епидемията. Според тази парламентарна сила действията на Будапеща може да насърчат последователи. Тази група настоя ЕНП да скъса с Фидес, ЕК да предприеме наказателни процедури срещу Будапеща, а Съветът на ЕС да обвърже отпускането на средства от общия бюджет, включително за възстановяване от епидемията, със състоянието на законността и демокрацията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини