Галъп: Повечето българи предпочитат лятна почивка у нас, но спадът е сериозен

В условията на коронакризата България закономерно получава предимство пред външните туристически дестинации в плановете на българите за лятна почивка, показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по телефона сред 1000 българи между 1 и 5 май.

Изследването е част от редовната изследователска програма на "Галъп интернешънъл" и Националния борд по туризъм. Анализаторите уточняват, че проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина.

Мнозинство от 70 на сто, по традиция, оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят. Кризата около коронавируса явно не променя принципната представа за предимствата на туризма у нас, коментират от "Галъп".

Кризата е направила българите много по-предпазливи по отношение на конкретните планове - спрямо декември, декларираните намерения за организирана почивка в летния сезон са намалели близо три пъти. Сред онези, които продължават да планират почивка това лято, структурата на плановете се променя видимо в полза на българските дестинации - с десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България, главно за сметка на море в чужбина. Но базата е силно стеснена - заради общия спад, а това значи сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки у нас, уточняват анализаторите.

Много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина - изчисленията показват намаляване от около 1 милион и 100 хиляди души, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 хиляди души сега. Близо две трети от онези, които все пак възнамеряват да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а трийсетина процента - към Турция.
Регистрира се и вълна на своеобразен "туристически патриотизъм".

Над 80 на сто от анкетираните, например, избират позицията, че е необходимо родният туризъм да се подкрепи - чрез избор на такава дестинация за почивка пред алтернативи в чужбина. Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм пък изразяват 72 процента. Подкрепата е до голяма степен автоматична и това показва ясен обществен инстинкт в кризата заради коронавируса, коментират от "Галъп".

За над 80 на сто от планиращите лятна почивка намеренията са за пътуване с автомобил. Регистрира се очакван отказ от авиотранспорта. Планираната продължителност на лятната почивка (9 дни средно) незначително нараства. Относителният дял на планирани по-високи разходи също нараства (1321 лева средно). Анализаторите уточняват, че и в двата случая трябва отново да се направи уговорката, че базата е силно стеснена.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини