Румен Радев: Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права

Културните дейци имат своя значим принос за укрепване на духовната сила, която обединява обществото. В този труден момент всички творци се нуждаят от подкрепата не само на публиката си, но и на държавата. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата са обсъдили актуални въпроси в областта на културата в контекста на епидемичната криза и последвалите рестрикции, засегнали тази сфера.

От съюза са изразили опасения, че има риск художествено-творческите, техническите и административните колективи да загубят трудови права, след като на 6 юни т.г. изтича срокът на действие на браншовия колективен трудов договор за музикално-сценичните изкуства, а подготовката за новия документ се бави. "При изтичането на действащия договор, той не може да бъде автоматично подновен и се прекратява, а това ще постави на изпитание творци в уязвими групи, особено тези, на които им предстои пенсиониране", е обяснил Почекански. Той е алармирал и за липсата на отговор от ресорното министерство по искането за свикване на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, на което да бъдат обсъдени и антикризисните мерки за бранша.

Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права, е заявил президентът Радев и е допълнил, че особено в настоящата криза липсата на нов колективен трудов договор ще задълбочи тежката ситуация, пред която се изправиха българските творци. По думите на президента, още в началото на кризата, предизвикана от коронавируса, редица държави са реагирали бързо и адекватно с конкретни и детайлни мерки в помощ на засегнатите артисти. "Необходимо е по-сериозно внимание към българските творци, изгубени работни места трудно се възстановяват", е заявил Румен Радев.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Нено
    0 -1
    12:25, 20 май 2020
    Избори?! Това го владеят. Друго е отвън да почнат да питат за далавери. Само президентът намеква, че управляващите са крадци и извършват геноцид над народа си. Простотията на „елита“, липсата на възможност да постигат успехи в корумпирана и парцелирана на кланов принцип страна гони младите. Старите умират в мизерия, а си е късмет да не те убият в болница. Както казах вчера не бъзици са нужни в тази ситуация. Трябва да се активират ресурси съизмерими с тези на хунтата и с избори няма да стане докато онзи дъртия стъкмист владее положението.
Последни новини