Над 100 италиански мафиоти са получавали социални помощи

Над 100 италиански мафиоти са получавали социални помощи, които сега ще трябва да върнат, съобщи днес националната полиция, цитирана от Франс прес.

101 членове на ндрангетата са кандидатствали и са били одобрени за т. нар. "граждански доход" - вид социална помощ за най-бедните италианци. Някои от тях са много богати и са близки до боса на страховитата калабрийска мафия или са на високи позиции в нейната йерархия.

В комюникето на полицията в южната италианска област Калабрия се отбелязва, че сред бенефициентите на социалните помощи е бил Алесандро Панунци - синът на "италианския Пабло Ескобар", Роберто Панунци. Баща му е смятан от италианските и американските съдебни власти за един от най-големите трафиканти на кокаин в света. Роберто Панунци се хвалел, че "не брои парите, а ги тегли". Алесандро Панунци е женен за дъщерята на един от основните колумбийски производители на кокаин.

Италианската полиция е разследвала общо над 500 заподозрени, но в крайна сметка се оказало, че "граждански доход" са получавали неправомерно 101 от тях. Те ще трябва да възстановят общо около 516 000 евро. Полицията освен това смята, че е предотвратила източването на още над 470 000 евро от държавната хазна.

Отпускането на т.нар. "граждански доход" е едно от знаковите решение на предишното италианско популистко правителство - коалиция на антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига". Помощта възлиза на 780 евро месечно за живеещ сам човек, ако отговаря на определени критерии. Мярката обхваща общо 5 милиона италианци, които са под прага на бедност и има а цел да допринесе за тяхната интеграция в обществото и да съживи икономическия растеж, като стимулира търсенето, отбелязва Франс прес.

Като цяло се смята, че ндрангетата е изпреварила сицилианската и неаполитанската мафия благодарение на трафика на кокаин от Латинска Америка. Тази престъпна организация има подчертано семейна структура и е базирана предимно в южната италианска област Калабрия, но е станала влиятелна и в северната част на Апенинския полуостров, и в други части на света. Според експерти ндрангетата е единствената мафия, която действа на всички континенти.

Днешната новина дойде бе в момент, когато Италия, която бе тежко засегната от новия коронавирус, причинил досега смъртта на над 32 000 души в страната, вдига предпазливо строгите ограничителни мерки и се опитва да рестартира своята икономика, която бе поставена на колене от кризата.

В Италия има опасения, че мафията може да извлече полза от пандемията, по-конкретно от обедняването на цели слоеве от населението, и от присвояването на част от държавната и европейската помощ. Освен това освобождаването от затвора по здравни причини през последните два месеца на стотици мафиоти - възрастни или с крехко здраве, включително на трима бивши кръстници, предизвика полемика и остри критики срещу министерството на правосъдието.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини