Пациентите с коронавирус в Кърджали се лекуват с хлорохин,дози от лекарството има в наличност в РЗИ

От началото на пандемията с COVID-19 в МБАЛ „Д-Р АТ. ДАФОВСКИ” АД ГР. КЪРДЖАЛИ  са лекувани 8/осем/ пациента с COVID-19, като двама от тях са още в Инфекциозно отделение. При двама от пациентите се наложи превеждане в ОАИЛ.  Единия се възстанови и се върна в  Инфекциозна отделение. Другият остана на апаратна вентилация в ОАИЛ, където даде два отрицателни резултата за COVID-19, но почина от усложненията. Петима пациенти с  COVID-19 са излекувани.Това съобщи на брифинг в Кърджали изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали проф.д-р Тодор Черкезов д.м.Проф. Черкезов поясни за Кърджали бг вести,че в Кърджали се прилага лечение аналогично на това във водещите софийски здравни заведения.За по-леко протичане на заболяването те се лекуват с хлорохин.На всеки пациент се полагат по 14 таблетки.Лечението се извършва по алгоритъм спуснат до болниците от Националния оперативен щаб. Той е предназначен за инфекциозните отделения и ОАИЛ. Лекарството идва централно от Министерството на здравеопазването и постъпва в Регионалната здравна инспекция.От там се подава към болниците в областта.Дози има в необходимите количества.С това лечение престоят на пациентите в болница се свежда до 10-12 дни.В инфекциозно отделение при лечение с хлорохин се налага следене на сърдечния ритъм.За целта инфекциозното отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” е доокомплектовано с монитори.

       От началото на пандемията в УМБАЛ „Д-р Стоян Киркович” АД гр. Стара Загора сме изпратили за изследване 116 проби за COVID-19. От тях 45 са на служители/лекари, сестри, санитари/ от лечебното заведение. Само една проба е положителна. Всички останали са отрицателни,каза още проф.д-р Тодор Черкезов.

        В лабораторията при МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” АД гр. Кърджали:

       За месеците април и май/до 19.05.2020 г./ са изследвани общо 112 PCR проби заCOVID-19. От тях 28 са на медицински служители от лечебното заведение. Всички проби са отрицателни. Изследвани за COVID-19 са медицински персонал от ОАИЛ, Неврологично отделение, Хемодиализа, Инфекциозно отделение, Мултипрофилно спешно отделение, както и немедицински персонал от Административно-стопанския блок на болницата. Утвърден от Изпълнителния директор е график за поетапно изследване на служители от останалите болничини структури.

        Общо за периода в двете лаборатории сме направили 228 PCR теста, от които 73 на медицински и немедицински персонал от МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” АД гр. Кърджали,обобщи професорът.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини