Гръцката салата на морето с БГ домати. Преглед на печата

24 часа

54% от просрочените глоби към КАТ били събрани - 59 млн. лева за 4 г.

Почти 59 млн. лв. е събраната сума за погасяване на задължения по актове, издадени от МВР и изпратени за принудително събиране в НАП за периода от началото на 2016-а до 27 април 2020 г. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутатката от "Воля" Боряна Георгиева.

Над 12 млн. лв. от тях са платени по сметка на НАП и 46 млн. лв. по сметка на МВР.

От началото на годината до 27 април са събрани над 5,3 млн. лв., от които по сметки на МВР са 3 921 476 лв., а в приходната агенция са събрани 1,3 млн. лв., уточняват от финансовото министерство.

Най-голяма е сумата на предявените задължения за 2018 г., която възлиза на над 21 млн. лв. За 2019-а тя е 19,676 млн. лв., за 2017 г. - над 11,276 млн. лв., а за 2016 г. - 895 842 лв.

Предявените в НАП вземания на МВР в размер на 4,7 млн. лв. са по невлезли в сила наказателни постановления. Принудителното им събиране може да стане само след влизането в сила на съответното наказателно постановление.

Труд

Офицер от НСО пратил убийците с бялата роза

Действащ подполковник от Националната служба за охрана (НСО) е ръководил бандата за мокри поръчки, извършила убийството с бялата роза, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Офицерът от НСО е арестуван заедно с физическите извършители на разстрела на брокерката Станка Марангозова в столичния квартал "Младост" през октомври м. г.

Държавният охранител с инициали Б. И. пазел масови мероприятия и висши политици, притежавал и умения за работа с взривни материали. Бил в една масонска ложа със съдии, прокурори и бивши министри. С тях е обменял доклади, лични документи на българи и чужденци, постановления на софийската районна прокуратура, преписки и досъдебни производства. Ще се разследва дали въпросните магистрати не са замесени и в други престъпления.

В колата на Марангозова е имало монтирано проследяващо устройство, такъв "бръмбар" бил намерен и при обиск в имот на офицера от НСО.

Сега

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

От утре отпада забраната за влизане в страната на граждани на държави членки на Европейския съюз и на страни по Шенгенското споразумение. Това гласи нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, публикувана тази вечер.

Запазва се изискването за задължителна 14-дневна карантина за всички лица, които влизат на територията на България, с едно ново изключение - български граждани и граждани на ЕС няма да стоят под карантина, ако са членове на семейството на български гражданин или се намират във фактическо съжителство с такъв и влизат в страната за престой до 7 дни. На карантина, както досега, не подлежат и хората, които пътуват по хуманитарни причини, представители на фирми, изграждащи ключова инфраструктура у нас, водачите на международни автобуси и товарни автомобили, както и медицинските работници, работници, които участват в медицински доставки, погранични работници и официални лица.

Монитор

Гръцката салата на морето с БГ домати

Гръцката салата на морето това лято да бъде от български зеленчуци. Това е целта на създаваната от правителството съвместно с бизнеса онлайн резервационна система "Преоткрий България", която да насърчи вътрешния туризъм и свързаните с него доставки от родни производители. В брифинга по представянето й в четвъртък участваха министрите Емил Караниколов, Десислава Танева и Николина Ангелкова. Инициативата се отнася не само за Черноморието, а и за цялата страна.

В резервационната система хотели и ресторанти ще може да публикуват безплатно своите оферти. "Целта е да се насърчи българският туризъм, обяви Филип Анастасиу от голяма търговска верига, която е партньор по проекта. - Тя ще стартира заедно с началото и на туристическия сезон тази година. Идеята е да се насърчи вътрешният туризъм в тази ситуация", обясни още той.

Капитал

Там има, тука няма мониторинг

"Права е вицепремиерката, няма промяна в позицията на Европейската комисия (ЕК). А позицията на ЕК е, въпреки цялата политиканска безпринципност на Юнкер, че мониторингът няма да отпадне, докато това не бъде подкрепено от Съвета на ЕС. И понеже в Съвета има държави, в които вътрешно-политическата цена да се нарече черното в България "бяло" е твърде висока, там такова решение не минава. Съответно мониторингът си стои. Предаден от всички, осакатен, висящ в пълна безтегловност, но стои като историческо напомняне, че присъединяването към ЕС не стана, за да може едни да цоцат фондове, а други да се кипрят в Брюксел. Стана, за да се изпълни надеждата за правда и законност на поколения българи, които разбират това под името "европейски гражданин"."

Дума

Учителите са недоволни от указанията на Ананиев

Учителите в детските градини масово недоволстват от указанията, спуснати от Министерството на здравеопазването, за работа при отварянето на детските заведения от следващата седмица. Те се противопоставят срещу отмяната на медицинските бележки и на изследванията, които традиционно се правят при по-дълги отсъствия. Педагозите са обезпокоени, че без предварителните прегледи от лекари има риск от зарази в яслите и градините. Учителите недоумяват как ще бъдат разделени децата, ако броят им надвиши 20, както и кой ще обгрижва подгрупите.

Работещите в образователната система излязоха с поредна петиция, в която настояват за защита на правата им. За два дни предучилищни педагози са събрали над 2000 подписа в подкрепа на исканията си. Те смятат, че гилдията им системно се пренебрегва от синдикати и управляващи. Основното искане на детските учители е да бъде отпуснат компенсаторен служебен отпуск от поне 20 дни. Те припомнят, че медицинските сестри в яслите вече получиха 20 дни служебно по време на извънредното положение, а толкова получи и помощният персонал чрез допълнителен анекс.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини