Осман Октай: Най-уязвимото място, от всички зависимости на Борисов, е Горанов

Чрез този контрол на портфейла на Бойко Борисов, през цялото време са контролирали всички потоци и самия Борисов. Днес имат банкови структури, паякът Делян Пеевски си назначи Иван Гешев, техният човек Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ... Те бяха готови да унищожат най-мощното финансово крило на групировката на СИК в лицето на Васил Божков с идеята да му вземат хазартния бизнес. Новата групировка се чувства вече толкова силна. Готови са да детронират управлението на Бойко Борисов. Това е целта им. Най-уязвимото място, от всички зависимости на Борисов, е Горанов.

Това заяви пред Фрог Нюз политическият анализатор Осман Октай. Вижте анализът му на случващото се в България:

Г-н Октай, как ще коментирате целият скандал, който тресе държавата след публикациите на Васил Божков? Как оценявате реакцията на премиера Бойко Борисов, на финансовия министър Владислав Горанов? Какъв фактор всъщност е Божков за тях?

Ще се върна първо малко в исторически план години назад, защото съм човек, който наблюдавше управлението в страната ни при създаването на групировките и мутренските години, за които говори Божков и в интервюто си пред бТВ. Трябва да се върнем към този генезис, за да се разбере от всички това което каза той, че преди мутрите действаха с бухалки, а днешните по друг начин. Каза и кое е общото между предишните и сегашните. Той го каза с три изречения, но едва ли всички са го разбрали.

Може би не всички си спомнят, че първо беше създадена групировката ВИС от т.нар. спортисти. Те имаха няколко известни подразделения, като едно от тях – силовото се представляваше от братята Илиеви от Кюстендил, които по-късно бяха убити. Техният голям конгломерат беше „Мултигруп“ в лицето на Илия Павлов. Там бяха концентрирани много известни имена, които управляваха тази корпорация, начело на която стоеше Павлов.

По-късно, като следваща силова структура, се създаде СИК. Тази групировка имаше малко по-различна структура, имаше междинни звена. Силовите структури се представляваха от Бай Миле. Структурата на СИК се изгради изцяло от бивши милиционери и полицаи. Известният Бай Миле по-късно, по времето на главния секретар Бойко Борисов, заедно с цялата си компания и охранители, бяха убити в ресторант „Славия“.

Хората като Маджо, Маргините и други герои, които още някъде се спотайват, организираха следващата в йерархията структура на СИК, която се занимаваше с бизнеси като наркотици, пране на пари, проституция и т.н.  Тази цялата групировка също имаше корпорация, която се управляваше от Васил Божков. Тези корпорации всъщност акумулираха огромните пари на тези групировки – „Мултигруп“ на ВИС и „Нове Холдинг“ на СИК.

По времето на управлението на Иван Костов тези две групировки бяха изтощени. ВИС, до идването като кмет на Бойко Борисов, управляваха София, с Антоанниколовци и хора като Румен Гайтански – Вълка. Те контролираха и строителния бизнес и отпадъците и общинската банка и т.н. В това пространство беше и Ковачки и много други герои, които още съществуват.

След Костов тези групировки се обединиха и тарторите им създадоха клуб „Възраждане“.  В този клуб влизаха „Мултигруп“ на Илия Павлов, „Нове Холдинг“ на Васил Божков, "Орел" на Гущеров,  Емил Кюлев  с неговата „Россексимбанк“. Още навремето, когато Кюлев представляваше „Турист спорт банк“, тя беше първата банка на групировката СИК. Кюлев също е бивш полицай. В клуб „Възраждане“ присъстваха още Тошо Тошев – вестник „Труд“ и Радосвет Радев на „Дарик радио“, сега председател на УС на Българска стопанска камара, който напоследък често излиза по медиите.  Тези хора и различни корпорации представляваха клуба, а секретар му беше Стоян Денчев, който е дългогодишен ректор на Библиотекарския университет.

Дейността на това образование контролираше изцяло от хотел „Хилтън“ покойният Стоян Ганев, който беше кадровикът и координаторът на създаването на проекта НДСВ на царя, заради това стана известен и като „сивия кардинал“ в това начинание. Чрез този проект тези групировки внедриха свои кадри в парламента от квотата на НДСВ. 

Когато Симеон Сакскобургготски спечели изборите и стана министър председател, Илия Павлов, чрез Ахмед Доган, иззеха целия контрол и изтласкаха всички други от контрола при управлението на НДСВ. Стигна се до там, че принудиха царя да уволни и Стоян Ганев, за да оцелее. Есента на 2001 година, преди да се изпокарат, тази групировка, заедно с царя и с Доган, избраха Георги Първанов за президент. Тези, които бяха изолирани от властта при Симеон, чрез Павлов и Доган, бяха обидени и отидоха и създадоха "Икономически съвет" към президента Първанов. Това е известна структура, тя присъства като официална такава и в медиите. В този съвет влизаха Васил Божков, Емил Кюлев, Радосвет Радев, Гущеров, Тошо Тошев и всички останали от клуб „Възраждане“, без "Мултигруп" и Павлов. За да не се дискредитира пряко с тези хора, координаторът между Първанов и този съвет беше Манол Велев, който също беше прострелян.

Овладяването на изпълнителната власт от „Мултигруп“, т.е. от ВИС и Илия Павлов, раздразни другата групировка СИК. Част от силовите структури на Бай Миле в СИК беше и лицето Бойко Методиев Борисов, заедно с хора като Димата –Руснака, Пашата и т.н. Но Борисов, през охрана на Тодор Живков, през охрана на царя, целувайки ръката на Доган, помните как подаряваше кучета, беше назначен за главен секретар и го направиха генерал. Тогава започна всъщност употребата на Борисов, за да изчисти абсолютно всичко около себе си от зависимости в самата групировка СИК. Това е причината да се случат много емблематични убийства в центъра на София. Първо, както споменах, бяха убити Бай Миле с цялата му охрана. След това, плати със живота си Илия Павлов. След това демонстративно загина и връзката му с нарко и оръжейните канали – Фатик.

С ликвидирането на Павлов, който бе главния координатор на властта, чрез Ахмед Доган при Симеон, имаше и контра сблъсък в този период – Емил Кюлев също плати с живота си на едно кръстовище на бул. „България“. Тези убийства, а и не са само те, в този период, не случайно останаха неразкрити и до ден днешен, защото в тези събития имаше контролирано участие от нашите служби.

Непосредствено след тези събития, групировката СИК, чрез властта на Васил Божков и на Любенгоцевци зад тях, след тази война, през кметското място на Борисов в София, направиха всичко възможно да стигнат до изпълнителната власт и така вече девета година. След всички тези събития, Борисов е министър-председател. Не случайно от трибуната на народното събрание той казваше, че е поръчан от Доган и го посочваше като заплаха. Постепенно най-мощна стана структурата на групировктата СИК и те управляват вече 10 години.

През това време обаче, хората, които управляваха прехода по този начин, остаряха и станаха старци. Създадените техни наследници, които управляваха службите в България, също станаха генерали, които постепенно започнаха да създават контраструктури. Ненапразно, преди много време, в интервю казах, че на празния стол на Илия Павлов до Ахмед Доган сложиха Делян Пеевски. Днес Божков го нариче „паякът, който дърпа нишките“. Тези хора, със съдействието на тези структури, се опитаха първо да направят Пеевски шеф на ДАНС при Пламен Орешарски и Сергей Станишев, но тогава не успяха. Действаха по-късно, създавайки КТБ и след разграбването й, също по времето на Орешарски. Но тя бе подкрепяна отначало от Борисов и Горановци. С милиардите на КТБ, чрез посредника касиер Пеевски се раздаваше в различни кръгове  - съдебното пространство, политическото пространство, прокурорското пространство, навсякъде. Касиерът Пеевски, с подобни паметни записки, каквато вчера Божков показа, получи огромни средства, а не само кредити от КТБ.

Казвате, че в създаването на тази структура участва и Владислав Горанов, тогава той не е ли само депутат, който дори беше напуснал парламента. Завърна се при събарянето на КТБ, как го включвате в тези събития?

Цялото поведение на Горанов, дори това което споменавате, е свързано с тези зависимости. Когато Бойко Борисов поема властта като министър-председател, всички кадри са свързани още с остатъците от „Мултигруп“ и  около Доган.  В последствие, към всичко това, с тези висши полицаи от службите, започва да се подготвя нова структура за изтласкването и превземането на властта, в лицето на Борисов. Този процес върви след рухването на КТБ и чрез него. Неслучайно има такива като Домусчиев и други подставени лица като него, които зависят от тези средства и Първа инвестиционна банка, които контролират всички кредити към КТБ. Един пример ще ви дам – моят бивш семеен приятел Вежди Рашидов, който плюеше Пеевски, след това му се обяснява в любов. Чрез ПИБ, посредникът Пеевски спасил парите на Вежди и му направил услуга.

Тези зависимости са много силни. Не е случайно, че чрез този контрол на портфейла на Бойко Борисов, те през цялото време са контролирали всички потоци и самия Борисов. Стигаме до днес, когато има банкови структури, когато паякът си назначи Иван Гешев за главен прокурор, който встъпи в длъжност „ускорено и предварително“, както казва Божков, когато техният човек Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ... Те бяха готови да унищожат най-мощното финансово крило на групировката на СИК в лицето на Васил Божков с идеята да му вземат хазартния бизнес. Подготвената нова структура и групировка се чувства вече толкова силна, че се чувстват готови да детронират управлението на Бойко Борисов. Това е целта. Най-уязвимото място, от всички зависимости на Борисов, е Горанов.

Защото точно сега, от Дубай, Васил Божков извади и показа тази „паметна записка“?

Тази т.нар. „паметна записка“ беше характерна в годините, когато аз бяха в кухнята на тези събития. По същия начин бе и каналът на Илия Павлов с хора, които бяха приближени на Доган и които бяха приносители на кеш парите. Показаната от Васил Божков бележка, която сега се неглижира от медиите, че е хартийка и нищо не струва, всъщност доказва, че някой, през офиса на някой друг, е платил тези 20 милиона и някой ги е получил.

Казвате, че парите вече са платени, а не, че това е уговорката за договор и плащане за следващите 10 години?

Тук става въпрос, че има автентични договори с печатите, които урежда легални плащания и „хвърчащи бележки“ които уреждат пари в кеш. Бъдете сигурни, че в сейфовете на Делян Пеевски, дали в хотел „Берлин“ или в Дубай, има стотици, хиляди такива „хвърчащи бележки“  за хора, които са получили пари в кеш.

Цветан Василев, за който също се заговори напоследък покрай случващото се с Васил Божков, има ли такива бележки и защо не ги е показал до сега?

Цветан Василев е бил полван като източник на средства и банка, но не е част от силовите структури. Заради това ви разказах генезиса на силовите структури. Този човек, за да се предпази, е използвал Пеевски, както Ахмед Доган използваше Ахмед Емин, когото убиха по-късно. Разбирате разликата. Той си е мислил, че Пеевски ще бъде само приносител. Вече повече от пет години Василев се опитва да спаси себе си и семейството си. Няма какво да говорим за него, защото той е извън тези структури, за които говорим.

Казахте, че Васил Божков е част то тези процеси, нека се върнем на него. Какви са неговите козове?

Васил Божков, за разлика от всички други играчи, е човек, който не говори много. Виждал съм се с него в неговия кабинет, по негово искане. Когато имаше напрежение между Илия Павлов и Ахмед Доган, тогава Божков се опитваше да разговаря с мен, като силен човек там. Заради това си позволявам да кажа, че го познавам, наблюдавал съм го. Погледът му, стойката му, той не говори много, но е достатъчно образован и умен, за да може, това което каза и Сашо Диков днес, че той работи по сценарии. Това личи и от действията му, които извършва сега. Той държи и през Горанов, и през подобни бележки изключително много други хора, включително и Бойко Борисов. Тези хора днес са силно притеснени. Аз съм убеден, че в съзнанието на Божков има сценарий да ги видим тези хора, от тука до Европа, осветявайки ги. Не само да ги детронира, но и да ги отстрани, както и да ги видят и всички в другите държави.

Мислите ли, че европейски институции ще се заинтересуват от подобни телефонни чатове и ръкописни паметни бележки?

Васил Божков има документи от всички тези години. Казах ви вече, че е бил държава в държавата. За него е известно, че е вземал всички мерки. Неслучайно ви казах, че е бил гуруто на тази полицейска структура. Той разполага с много криминални разработки и много документи от управлението на Бойко Борисов. Убеден съм, че много от тези неща, а и той самият говори, че ще търси правата си в съдилища, не само в Лондон и други чужди държави, но ще ги употреби и пред прокуратурата на Европа за разследвания на злоупотреби с евросредства и т.н. Ще действа.

Целта, в тези среди, ударът срещу такива хора, защото там парите нищо не значат, когато разполагаш с милиарди, за тях най-важното нещо са честта и самочувствието. Неслучайно преди ги убиваха по софийските улици. Бил съм свидетел на подобни агресии, когато хора казват, че тях парите не ги интересуват. Самият Божков каза в интервюто с него, че не го интересуват такива пари, че приятелите му помагат с 2,3, 5 милиона. Това означава, че тези хора са минали отвъд границата на парите и са готови да стигнат до крайности за честа като мафия. В тези сблъсъци и изтласкването на властта ще видим и ще станем свидетели на много груби събития и сблъсъци.

Вплете се още един скандал - атаката срещу бТВ от Нова телевизия. Това също ли е част от сюжета, който начертахте?

Неслучайно тези хора, които вече иззеха Нова телевизия, по същия начин правят всичко възможно и бТВ да не попадне в чужди компании, а да попадне в техни ръце.

Предложението за създаване на държавна петролна компания част ли е от този сценарий?

Този сценарий за създаване на държавна петролна компания е част от тази битка. Убеден съм 90 на сто, че тази държавна компания ще се инкорпорира в компания „Петрол“, примерно. „Лукойл“ не влиза в тази игра, защото зад изграждането на новата структура има и опити за въздействие от Москва. В този сблъсък в момента, със създаването на петролна компания, отново чрез Горанов и Борисов, всичко ще се създаде върху структурите на вече частна компания.  Вчера Горанов ни агитира сладко-сладко и обясняваше колко е добре за конкуренцията и потребителите, сякаш до сега не са обслужвали всичко това. Убеден съм, че първото нещо, което ще кажат е,  че за да не се губи време, сключват договор с дадена компания, защото има готови структури. Може да позволят да влезе с 20-30 % в държавната компания като направи апорт на собствеността си от бензиностанции и складове. След това вече, по модела на Пловдивския панаир например, изведнъж ще започнат с увеличаване на капитала на едната компания като държавна, а другата като частна, ще загуби капитала си. Някой още от сега иска да стане собственик и да притежава нова петролна компания.

Кой иска да стане собственик?

Времето ще покаже. Дали ще е Бойко Борисов или някой от хората около него - ще видим.

Интервю на Диана Йонкова

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Sk
    skull
    11 -4
    14:44, 22 май 2020
    Криминалното добиче от Банкя е осрано до уши.
Последни новини