Смъртността в момента е най-ниска от 4 години насам

Информация за умрелите в реално време и по причини ще има когато е готова здравната е-система

За първите четири месеца на тази година броят на смъртните случаи е най-нисък в сравнение със същите периоди на предходните три години. Това сочи справка на Националния статистически институт (НСИ), изготвена за Министерството на здравеопазването (МЗ), която здравният министър Кирил Ананиев представи по време на петъчния парламентарен контрол.

Данните на НСИ, показват, че през първите четири месеца на 2017 г. смъртните случаи са били 40 825, през 2018 г. - 38 603, през 2019 година - 39 529, а през 2020 г. - 37 808, съобщи Ананиев.

Предоставените за 2020 г. данни обаче са предварителни като от НСИ уточняват, че има закъснение в регистрирането и обработването на някои съобщения за смърт. Затова броят на смъртните случаи за тази година ще се променя при всяко следващо генериране на справката, подадена по седмици.

Ананиев се оправда пред депутатите, че Министерство на здравеопазването не събира и не обработва данни за смъртността в България и може да изрази становище само въз основа на официални статистически данни от НСИ.

Той не успя да предостави на депутатите от БСП информация за смъртността по причини към момента, тъй като МЗ не разполага с такава в реално време. Ананиев обаче заяви, че това ще се промени когато стане готова националната здравна информационна система (НЗИС). Както Mediapool писа преди два дни изграждането на системата отново е в изходна позиция, след като досегашните договори бяха прекратени, а МЗ предстои да възложи работата на държавата "Информационно обслужване" и доброволци от частни фирми, но към онзи момент все още не го беше направила.

В петък Ананиев съобщи, че вчера се е провела среща по въпроса и е изготвен график за изграждането на НЗИС.

По думите на Ананиев е предвидено тя да е готова до ноември месец тази година и тогава ще има информация за смъртността в реално време и по причини. 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Оо
    ООО
    1 -2
    19:14, 22 май 2020
    Хаиде бе ти ще кажеш . Иди на гробищата и виж колко човека умират на ден .
    • Уу
      УУУ
      1 0
      19:22, 22 май 2020
      И колко умират на ден?! Кажи ти ,като си мислиш, че знаеш!
  • 2
    Ee
    eeee
    0 0
    20:42, 22 май 2020
    браво на министъра - ами то заради него и другите и в държавата хората намаляха, за разлика от Гърция, Чехия, Унгария и т.н. Тааа ще намаляват още значи...
  • 3
    Оо
    ооо
    0 -1
    21:04, 22 май 2020
    по 6 - 7човека на ден .
  • 4
    Оо
    ооо
    0 -1
    21:06, 22 май 2020
    иди и питаи на гробищата по колко човека умират на ден те ще ти кажат
  • 5
    ИЗ
    и защо
    4 0
    06:29, 23 май 2020
    Защо обявихте пандемия тогава? За да тормозите народа и да си запазите грабежите ли? Не ви ли е срам. При положение, че има постановление от 2006 г. за действия при пандемия си изградихте щаб, с който противоконституционно ограбихте правата на хората. Ето тези цифри доказват неправилните действия на този щаб и на цялото правителство. С измислени щабове задържат престъпната си власт. Не на празно са наречени мутри от хунтата герб.

Случаен виц

Последни новини