Ново изследване доказва връзка между чревния микробиом и рядко нервно-съдово заболяване

Ново изследване свързващо микробите, живеещи в червата ни, със здравето на нашия мозък и нервна система.

Досега повечето изследвания са или косвени, или до голяма степен разчитат на животински модели. Сега с хора доброволци са получени солидни доказателства, че случаите на рядко нервно-съдово заболяване, наречено кавернозен ангиом (СА), могат да бъдат предизвикани от определена смес от бактерии в храносмилателния ни тракт.

Това не означава, че изследванията върху животни нямат своето място. Всъщност изследователският екип, който стои зад находката, бил вдъхновен от разследвания върху мишки, които загатвали за точно такава връзка, пише Science Alert.

"Последиците от това бяха много големи", казва неврологът от университета в Чикаго и старши автор Исан Авад, който участвал в екипа зад първоначалната находка при гризачи.

"Но ние не знаехме дали тази концепция за уникален микробиом, благоприятстващ развитието на лезиите, ще е вярна при хората."

Кавернозните ангиоми са лезии, изградени от необичайно разширени кръвоносни съдове в мозъка и гръбначния мозък. Това не е често срещано заболяване - само при 0,2 процента от населението.

Въздействието на болестта до голяма степен зависи от това къде се развиват тези анормални съдове. В някои области на нервната система те могат да водят до припадъци, които често се влошават с течение на времето. В други случаи заболяването води до слабост в крайниците, проблеми със зрението или отказ на паметта.

Въпреки че може да се появява спорадично при индивиди, които нямат история на заболяването в семейството си, има и фамилна форма, която е свързана с малък брой гени.

Разбира се, при заболяванията множество фактори допринасят за развитието на симптомите.

За да се проучи потенциалната роля, която бактериите също могат да играят при кавернозния ангиом, изследователите събрали фекални проби от повече от 100 индивида, които са имали такава диагноза или фамилна или спорадична форма. Подобни проби били събрани и от 250 здрави доброволци за сравнение.

Генетичен анализ на двата набора проби потвърдил ясна връзка между невро-съдовото състояние и преобладаването на грам-отрицателен тип бактерии.

"Пациентите с кавернозен ангиом (...) имаха еднакъв отличителен микробиом, независимо дали са наследили мутацията или са имали спорадична лезия и независимо от броя на лезиите, които са имали", казва Авад.

Всъщност относителното изобилие от само три вида би могло да се използва за надеждно разграничаване на хората с кавернозен ангиом от тези без него.

Хората с по-голямо количество грам отрицателни видове, наречени Odoribacter splanchnicus, и по-нисък брой грамположителни Faecalibacterium prausnitzii и Bifidobacterium adolescentis, са много по-склонни да имат кавернозен ангиом.

Използвайки машинно обучение, за да открие модели сред множеството химикали в кръвни проби, екипът открива също признаци, че ключови възпалителни рецептори се подсилват при пациенти с кавернозен ангиом.

В комбинация с по-ранни проучвания, това е силен залог, че наличието на повече от някои видове бактерии в червата провокира необичайно висока възпалителна реакция в организма, което повишава риска от развитие на аномалии на кръвоносните съдове в мозъка.

Познаването на веригата от събития, които причиняват това състояние, е огромна стъпка към лечението му. За съжаление, това не е така пряко, като да бъдат убити на врентите видове, което би било риск от допълнителни проблеми чрез нарушаване на баланса на микрофлората в червата.

"Това е по-сложно, отколкото изглежда", признава Авад.

Докато научаваме повече за естеството на микробните "органи" на нашето тяло, без съмнение ще намерим и по-добри начини.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини