България е въвела най-дългия срок в ЕС за проверка за незаконно имущество, сочи доклад на ЕК

Европейската комисия представи днес доклад за приложението на законодателството на ЕС за отнемане на незаконно придобито имущество. В документа се отбелязва, че за България, Румъния и Люксембург все още са в действие наказателните процедури заради липса на достатъчно данни за пълното прилагане на това законодателство.

Според данните в доклада България е въвела най-дълъг срок за проверка на имущество - за предходните 10 години, докато в останалите страни този срок обикновено е два пъти по-кратък - 5-6 години преди предявяване на обвинението. Пояснява се, че не всички държави са поставили срок на тези проверки.

България е сред страните, които пристъпват към отнемане на имущество при умишлени престъпления, докато повечето държави от ЕС предприемат тази мярка за всички престъпления, а Франция и Малта - когато осъдителната присъда е за лишаване от свобода от поне една година. Отчита се, че в повечето страни от ЕС, както и у нас, отнемането на имущество е разрешено преди произнасянето на окончателна осъдителна присъда срещу обвиняемия. Добавя се, че само в нашата страна и Словения е възможно имущество да бъде отнето по гражданско дело, независимо дали е издадена влязла в сила осъдителна присъда.

Нашата страна е сред мнозинството държави от ЕС, които улесняват съда да се убеди дали дадено имущество е придобито от престъпна дейност, се посочва в доклада. Държавите в ЕС налагат различни изисквания за определяне на мащаба на разминаването между имущество и доходи при търсенето на произхода на средствата за придобиване, отчита комисията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини