Граничният пункт от Златоград към Ксанти остава затворен и след 15 юни?

Най-вероятно граничния пункт през Златоград към Ксанти няма да бъде отворен от 15 юни, каквито надежди имаха родопчани. Граничният коридор е най-пряката връзка от Смолянска област към южната ни съседка, който макар и тесен, и не особено удобен, спестява време и километри на любителите на шопинг уикендите и двудневното плажуване в гръцко.

Пунктът от Златоград към Ксанти беше затворен в края на март тази година от гръцките власти заради огнище от ковид-19 в гранично гръцко село. На 4 юни обаче стана ясно, че има 80 заболели от коронавирус в Ксанти и предстои масово тестване на жителите в гръцката област заради увеличения брой случаи на заразени.

В зависимост от резултатите е възможно да се наложат ограничителни мерки за влизане и движение в областта, съобщават гръцките медии. Възможно е от 15 юни граничният пункт „Златоград-Термес“ да остане затворен за туристически пътувания.

Министерството на здравеопазването на Гърция изпрати комисия от експерти за оценка на ситуацията и ако в следващата седмица се увеличат случаите на заразени в Ксанти, е вероятно властите да наложат карантина в района и дори да се забрани влизането на туристи.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини