Ердоган и Тръмп постигнали "някои споразумения" за Либия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че е постигнал "някои споразумения" с американския си колега Доналд Тръмп за Либия по време на телефонен разговор, информира АФП.

Анкара подкрепя признатото от ООН Правителство на националното съгласие на Либия и засили военната поддръжка за Триполи срещу Халифа Хафтар. САЩ също официално подкрепят правителството в Триполи, но Хафтар е поддържан от съюзници на Вашингтон като Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

"След нашия разговор тази вечер може да настъпи нова ера между САЩ и Турция относно процеса в Либия", каза Ердоган пред обществената телевизия TRT.

"Ние постигнахме някои споразумения по време на разговора" за Либия, добави Ердоган и загатна за "възможна" съвместна стъпка на двете държави, но не разкри подробности.

Отбелязвайки значимостта на Москва в либийския конфликт, Ердоган обяви, че ще трябва да разговаря и с президента на Русия Владимир Путин, за да обсъдят следващите стъпки, които могат да бъдат предприети по отношение на Либия.

Русия е обвинявана, че е изпратила няколко хиляди наемници от частната руска компания "Вагнер" в подкрепа на Хафтар.

Турският лидер поясни, че докато Москва отрича за руски войници в Либия, то в арабската страна има руска военна техника, включително и бойни самолети.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини