България стана част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена

България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), стана ясно от съобщение на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).

Организацията проектира специалния печат Safe Travels stamp, за да даде възможност на пътниците да идентифицират дестинациите и местата за настаняване по целия свят, приложили високи стандарти за безопасност и хигиена.

Министерство на туризма

Световният съвет за пътувания и туризъм стартира първата от редица нови световни мерки като част от своите протоколи за безопасно пътуване, предоставящи насоки за доставчиците на туристически пътувания и туристите относно хигиената, дезинфекцията и физическото разстояние.

Целта на тези протоколи е да въведат планове за действие, които да оптимизират усилията на бизнеса за възстановяване на сектора след кризата от COVID-19. Към момента протоколите обхващат различни сфери – хотели, ресторанти, авиация, летища, туроператори, пазаруване на открито, конгресни центрове, като са взети предвид препоръките на  Световната здравна организация, и ще бъдат актуализирани при промяна в епидемиологичната обстановка.

Указанията, които Министерството на туризма изготви за местата за настаняване и заведенията за хранене, отговарят на издадените протоколи от WTTC, което прави страната ни част от тази инициатива. Тя е подкрепена също от Световната организация по туризъм, Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и др.

„Печатът е жизненоважен за възстановяването на доверието на потребителите в световен мащаб, за да могат пътниците да бъдат сигурни, че са налице засилени стандарти за хигиена, и да пътуват безопасно“, коментира Глория Гевара, президент и изпълнителен директор на WTTC. Тя очаква през следващите дни и седмици да се присъединят още дестинации, което показва успеха и значението на печата за безопасни пътувания на WTTC.

На сайта на световната организация е поместено изказване на българския министър на туризма: „Туризмът е кауза, която носи по-добро бъдеще за всички, и заедно можем да решаваме кризи и предизвикателства. Приветстваме инициативата за безопасни пътувания от WTTC, която ще осигури бързо възстановяване на туристическия сектор след световната пандемия с COVID-19 и ще възстанови доверието на пътуващите“, коментира министър Ангелкова.

Постигнатото в България в борбата с COVID-19 показа, че с навременно предприети от правителството ефективни мерки и с обединените усилия на институциите, бизнеса и гражданите могат да се завоюват сериозни резултати в ограничаване на разпространението на вируса, допълва тя.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини