Радев: Земеделските стопани трябва да бъдат стимулирани да сеят български сортове пшеница

Земеделските стопани трябва да бъдат стимулирани да сеят български сортове пшеница - устойчиви на студ и засушаване, пригодени за нашите климатични условия, заяви президентът Румен Радев при посещението си в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево.

Вече има информация от много стопани из страната, че добивите от пшеница на някои места ще бъдат 30-40 процента от миналогодишните в резултат от голямата суша, добави Радев, който посети демонстрационни полета на научната база. По думите му, селекционерите са му показали, че при същите климатични условия създадените сортове в института - признати на други пазари, дават много повече от площите, засети с вносни семена. Радев добави, че не може да има модерно земеделие без модерна селскостопанска наука с повече инвестиции и материална база, със стимули за младите учени.

Президентът коментира пред журналистите в отговор на въпрос за заявената готовност за политически проект от бизнесмена Васил Божков, че това е несериозно и трудно реализуемо. Но смущаващото е, че обвиняемият Божков звучи по-обвиняващо, по-убедително от неговите обвинители, каза Радев. Държавният глава добави, че "разкритията за интимните връзки с едрия бизнес оставят усещането за подмяна, за тежка зависимост в изпълнителната и законодателната власт".

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Дамян
    0 0
    12:28, 10 юни 2020
    Бравос, като селско момче, разбира от пшеница.Що се е насочил към политиката, ум да ти зайде. А за "интимни връзки" изобщо не трябва да си отваря устата, че е светъл пример за това.
Последни новини