Испания ще отвори границите си за страните от Европейския съюз на 21 юни

Испания изтегля по-рано, за 21 юни, възстановяването на свободното движение до и от всички страни от Европейския съюз с изключение на сухоземната граница с Португалия, контролът по която ще отпадне на 1 юли, обяви днес испанският премиер Педро Санчес.
Правителството, което досега посочваше датата 1 юли, реши да премахне "проверките по границите с всички страни членки (на ЕС) от 21 юни", съобщи Санчес в телевизионно изявление.

Датата съвпада с отменянето в Испания на извънредното положение, дало възможност в средата на март да бъдат наложени най-строгите карантинни мерки в света заради коронавируса, и с края на започналия в средата на май процес на постепенно отпадане на ограниченията.

След разговори с Португалия беше взето решение да запазим граничния контрол по сухоземната граница със съседката ни до 30 юни включително, отбеляза премиерът.

Като следствие от отварянето на границите от 21 юни въведената от 15 май карантина за пътниците, пристигащи в Испания, ще бъде отменена, добави той.

Решението на испанското правителство бе огласено, след като в четвъртък Брюксел призова от понеделник, 15 юни, всички страни членки да премахнат всички рестрикции по вътрешните граници на съюза.

Както и другите страни от ЕС, от 1 юли Испания ще започне да отваря отново границите си за пътници от неевропейски страни, в които ситуацията с епидемията е "подобна или по-благоприятна", отколкото в ЕС, уточни Санчес.

Макар епидемията в страната да е под контрол, испанските власти се боят че отварянето на границите може да доведе до нови огнища на зараза.

"Това е критичен момент, но ние сме подготвени за него, особено по отношение на откриването на нови случаи", увери испанският премиер.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини