13 °C

КНСБ иска спешни действия за Зелената сделка

Формулирането и очерватането на Зеления пакт е на финала и от тази гледна точка всички действия са спешни. Който и да ги прави, трябва да ги направи спешно. За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция в БТА, посветена на въпроса адекватна ли е Зелената сделка на ситуацията в България, Европейския съюз и в глобален план.

КНСБ има поредица от документи за препоръки и предложения за климата. От синдикалната организация напомниха трите си червени линии за Зелената сделка и посочиха, че не отричат общата цел за климатична неутралност до 2050 г.

Пламен Димитров настоя за налагане на механизъм за въглероден данък на вносни стоки и услуги, които идват от трети държави. България гради своята позиция, само че интензивността, с която я защитава, трябва да бъдат засилени, настоя президентът на КНСБ.

Финансовите инструменти се очаква да бъдат известни през юли месец - целия пакет за възстановяване от ЕС от Зелената сделка. Средствата трябва да бъдат ориентирани, за да минимизират заплахите. Една от ключовите възможности е какви възможности България би имала от скъсяването на глобалните доставки от производството и търговия, отбеляза Димитров.

Проф. Лалко Дулевски, председател на Икономически и социален съвет (ИСС), коментира, че Зелената сделка не е просто акт на ЕК, а на онази комисия, която ще определя развитието на България и Европа. България е една от най-засегнатите страни по отношение на трансформациите, които предстои да бъдат извършени във всички икономически сектор, предупреди той.

ИСС подкрепя идеята ЕС да се превърне в лидер на процесите за постигане на неутралност по отношение на политиката за климата. Имаме основателни причини и резерви, за които трябва да се случат някои неща, гарантиране на социална защита и поява на нова неравенства, изтъкна проф. Дулевски.

Дискусията за Зелената сделка трябва да продължи на всички нива и на всички заинтересовани страни. Според проф. Дулевски две хубави неща се постигнали през миналата седмица - постигнатият консенсус между бизнеса и работодателите, както и между бизнеса и ИСС за Зелената сделка.

ИСС е първата и единствена институция, излязла с официална позиция и становище за Зелената сделка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини