В правителството – дебютанти. НДСВ без цар. Преглед на националния печат

Бойко Борисов: Кабинетът е готов, отбелязва „Труд"

ГЕРБ са готови със състава на новото правителство. Това заяви вчера столичният кмет и лидер на партията Бойко Борисов.
Въпреки че вече са си определили министрите, герберите изчакваха окончателните резултати от изборите и отказваха да кажат официално имена. По тази причина консултациите за управленската коалиция не се състояха. Очаква се те да стартират от днес.
Вчера бъдещият премиер Бойко Борисов бе категоричен, че ще предприеме структурни промени, които предвиждат да бъдат закрити Министерството на извънредните ситуации, както и постовете на министър по европейските въпроси и на вицепремиер по еврофондовете. Приоритетите на следващия кабинет ще бъдат строежът на метродиаметри и магистрали.

За една нощ Борисов нареди кабинета

Една нощ след изборите беше достатъчна на столичния кмет Бойко Борисов, за да нареди кабинета си. ГЕРБ са готови със състава на новото правителство, обяви Генерала вчера при откриването на нов модерен мобилен координационен център на метрото в София.
По думите му обаче ще трябва да се изчакат окончателните резултати от изборите и да се чуе какво мислят представителите на другите партии. Консултации за съставянето на кабинет между ГЕРБ и "Синята коалиция" вчера нямаше.
"Колегите още почиват, техните пресконференции бяха много късно през нощта", обясни Генерала. Сините и хората му вероятно ще се срещат днес, допускаха и от партийните централи на ГЕРБ, ДСБ и СДС.
"На крак" в нощта на вота и дните преди това тримата лидери - Бойко Борисов, Иван Костов и Мартин Димитров, и най-близкото им обкръжение набързо обменили мисли. Сред важните въпроси бил първо дали сините биха подкрепили евентуална кандидатура на гл. арх. на София Петър Диков, след като Генерала стане премиер.
И Димитров, и Костов вчера неколкократно повториха, че не държат на министерски кресла. По-скоро имало вариант формациите да си стиснат ръцете за това експерти на СДС и ДСБ да заемат места във втория ешелон на властта. Ставало въпрос за зам.-министри, шефове на държавни агенции, областни и зам. областни управители.
"Радвам се, че и ГЕРБ не иска да говори за квоти от типа 3-5-8. Това е точно това, което ние искаме, каза вчера пред БНР Костов. И отсече, че ще приветстват съкращаване на администрацията, особено по високите етажи, където са "свили гнездо корупцията и мафията". Той се обяви и "за" намаляване на състава на политическите кабинети и съкращаване на "партизанските длъжности", създадени от тройната коалиция в страната и в София. "Няма никаква амбиция да смущавам хода на изграждането на мнозинство с дори и нищожна лична претенция", бе категоричен Командира.
Междувременно вчера из политическите централи се носеха имена на бъдещите министри на ГЕРБ.
За силов вицепремиер и шеф на МВР вероятно Борисов ще заложи на дясната си ръка и председател на партията му Цветан Цветанов. Трима души се борят за здравен министър. Става дума зад-р Нели Нешева, шеф на дирекция "Здравеопазване" в Столичната община (герберка), проф. Олег Хинков (бивш зам. здравен министър в кабинета "Сакскобургготски", сега работи във Втора градска болница, където е и сестрата на Борисов - Красимира) и ген. Стоян Тонев, началник на ВМА. Д-р Лъчезар Иванов пък щял да е приемник на социалната министърка Емилия Масларова. За военното министерство слуховете спрягат Николай Младенов.
За МВнР се спряга младият Радослав Точев, а за просветен министър - зам-кметицата на София Йорданка Фандъкова. За земеделското ведомствоот ГЕРБ оглеждат шефа на столичната общинска фирма "Екоравновесие" Мирослав Найденов. Финансист № 1 почти 100 % ще стане Симеон Дянков. За икономическото министерство се спряга Бисер Боев, бивш шеф на "Икономедиа", а за МРРБ - Росен Плевнелиев.

Трима министри по-малко

Три министерски кресла ще бъдат закрити, след като новата управляваща коалиция, доминирана от ГЕРБ, официално влезе на "Дондуков" 1, стана ясно вчера от думите на Бойко Борисов. Той уточни, че става въпрос за Министерството на извънредните ситуации, което сега е на вицепремиерката Емел Етем, министерския пост на евроинтеграцията с титуляр Гергана Паси и вицепремиерското кресло, следящо еврофондовете, заемано в момента от Милена Плугчиева.
Вчера Борисов недвусмислено даде да се разбере, че ще има ГЕРБ-ерска метла и в държавната администрация. Тя обаче щяла да засегне само тези, които са провалили проектите, заради които са спрени парите от Евросъюза. "Те трябва да си търсят нова работа", каза Борисов.
Генерала щял да подмени и приятелите на премиера Сергей Станишев, които са в бордовете на държавните предприятия. "Тези, които ще отидат на тяхно място, ще получават максимум една работна заплата", зарече се Борисо.

От "Обеля" до Младост" с метрото от 15 септември

Най-късно до 15 септември ще бъде пусната новата отсечка от кв. "Обеля" - "Люлин" до "Младост". Това обеща вчера столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който откри нов модерен мобилен координационен център на столичното метро.
"Новата придобивка струва 4,5-5 милиона лева. Това е най-съвременната апаратура за контрол на енергийни мощности, прехвърляне на всякакви проблеми и аварии, които могат да станат", обясни столичният градоначалник.
Центърът поддържа и видеонаблюдение на мотрисите. Общо осем души ще работят в центъра, който започна дейността си от вчера и ще бъде денонощен.
"Новите мотриси чакат на варненското пристанище", уточни кметът.
После заяви, че 13 км от останалата част на подземната железница са готови, а остават още 14 километра. От 15 август започват и тестовете на новото метросъоръжение.
По-рано през деня пак в качеството си на кмет Борисов инспектира и изграждащата се отсечка на метрото от стадион "Васил Левски" до площад "Света Неделя".

Румяна Желева се стяга за еврокомисар

Най-голямата гордост на ГЕРБ и лично на лидера на партията Бойко Борисов - Румяна Желева, вероятно ще е следващият български комисар, научи "Труд".
"Г-жа Меглена Кунева се кандидатира за евродепутат и мисля, че тя вече е направила своя избор да работи като такава." Това каза вчера Генерала и даде да се разбере, че ГЕРБ няма да подкрепи Кунева за престижния пост, както дълбоко се надяваха от НДСВ.
Имало обаче вариант Кунева да запази поста си.
Приближени на Борисов го убеждавали да я задържи, защото щяла да остане с ресора "Защита на потребителите" или да получи още по-добри, а и шефът на Еврокомисията Жозе Барозу държи тя да му е заместник.
В същото време обаче амбициозната бургазлийка Румяна Желева, която бе едва на пето място като евродепутат на ГЕРБ в миналия Европарламент, успя постепенно да спечели симпатиите и доверието на шефовете си и те я посочиха за водачка сега. Само преди седмица Желева бе избрана за зам.-председател на групата на ЕНП.
Вчера Барозу поздрави бъдещия премиер Борисов "за ясната изборна победа". Той благодари и на Сергей Станишев, който "винаги защитаваше европейската гледна точка".

Кабинетът Б. Б. само дебютанти!, коментира „24 часа"

Всички вероятни министри на Бойко Борисов са дебютанти в изпълнителната власт.
След като в 13 ч вчера новият премиер обяви, че вече е готов с екипа си, стана ясно, че ще спази принципа - нито един от министрите да не е бил в правителство. Нито на тройната коалиция, нито на Костов.
Поне по два варианта за министър има в ГЕРБ.
Кристалина Георгиева - вицепрезидентът на Световната банка, може би ще се включи на по-късен етап в кабинета. Тя може да стане вицепремиер.
Една от основните роли в кабинета "Борисов" е естествено за Цветан Цветанов, който се очаква да е силов вицепремиер и вътрешен министър.
Симеон Дянков - главният икономист на Световната банка, е и главният координатор на икономическия екип. 38-годишният топексперт най-вероятно ще съчетае поста на вицепремиер и финансов министър. Пред "Дау Джоунс" той потвърдил поканата.
Макар че Борисов отрече категорично в нощта на победата, че на масата до него седят министри, точно Цветанов и Дянков бяха отляво и отдясно.
Там бе и бъдещият министър на образованието Йорданка Фандъкова, и соченият за шеф на културата - проф. Божидар Димитров. Освен историка и Вежди Рашидов има шанс за същия пост - все пак той проби в Кърджали, което е било и едно от условията на генерала да даде на скулптора ключа за културното ведомство.
Отпред седеше и очакваният фаворит за земеделието Мирослав Найденов, който разкри заменките в горите и изнесе тежката битка на вота във Враца. Конкурентка можело да му е само шефката на ГЕРБ в Сливен Десислава Танова, която е сред шефовете на "Мелинвест" - компанията, която притежава много земеделска земя и търновската фабрика за бира "Болярка".
Макар и не на масата отпред, според запознати шефът на бизнес парка в Младост Росен Плевнелиев е най-твърд за строителен министър. С шанс за Външно пък са Николай Младенов и Румяна Желева. По-вероятно било обаче тя да е еврокомисар.
От бюдещия проектокабинет засега липсва Бойко Димитрачков, изпълнителен директор на едно от енергоразпределителните дружества. Според експерти в ГЕРБ най-вероятно спорният имидж на монополистите е оставил извън правителството бившия шеф от БТК.
Все още не е ясно кой ще поеме здравното министерство. Има три варианта - най-малко възможен е д-р Лъчезар Иванов, но той може да поеме и здравната комисия в парламента. Друг вариант е Стоян Тонев, шеф на ВМА. Вчера "24 часа" попита един от най-добрите мениджъри в здравеопазването, но генералът обясни, че няма покана. Третият вариант е новият шеф на АГ "Шейново" д-р Иван Костов, който е човек на ГЕРБ. Преди този пост той бе в клиниката по гинекология на ВМА.
Странно, но без претенции за властта бил един от най-близките до Борисов - организационният секретар на ГЕРБ Красимир Велчев, който получи най-много гласове от всички мажоритарни кандидати.
Вчера Борисов огласи и приоритетите си като премиер. "Магистрали и метро", амбициозно влиза в мандата си той. "На 10-ия - 15-ия ден по скоростните отсечки вече ще се работи много активно", зарече се Борисов. За да форсира размразяването на средствата за пътища от Брюксел, още утре бъдещият премиер иска среща с обвинител №1 Борис Велчев.
Борисов е категоричен, че при него ДАНС ще работи много по-добре, защото досега на агентите им се пречело. В земеделското министерство например имало ведомост за заменки на горите с поне 70 празни места, оставени за вписване със стара дата. "Всичко това ще отиде в прокуратурата - те затова са толкова подплашени и нервни", зарече се генералът.
МВР и ДАНС той ще пита и какво са направили в разследването за купуване на гласове. Поне 500 арестувани трябва да има, при това масово движение на автобуси в цялата страна, отсъди Борисов.

Преглед на бюджета, за да свият още разходи

Категорично ще трябва да се преработва бюджетът, смятат от икономическия екип на ГЕРБ. Притеснително било разминаването на параметрите с 8% от предварително заложеното. Специфичното при ремонта било, че актуализацията ще съвпадне с готвенето на бюджета за 2010 г. Със сигурност ще има орязване на разходи, но без тези за здравеопазване, образование и социални дейности.
От първия ден новите управляващи ще форсират размразяването на еврофондовете. Генералната цел на кабинета "Борисов" е да спрат течовете на държавни пари. За целта митниците се "връзват" в една система с данъчните.
"Не само ще подменя бордовете на държавните фирми. Нещо повече - където може, ще ги закрия. А в тези, които останат, ще вземат максимум по една заплата", зарече се вчера Бойко Борисов.
Вероятността бюджетът да се актуализира през септември е реална, потвърждават и финансисти.
В края на миналата седмица финансовото министерство отчете, че приходите изостават с 6% спрямо миналата година, а разходите са с 24% повече.
Според старши икономиста от "Отворено общество" Георги Ангелов официалните данни показват, че бюджетът върви към дефицит още до седмици. Лекарството е драстичорязване на разходите, засега поне с 1,5 млрд. лв. Неясно било и какви договори са сключени от стария кабинет, които ще се наложи бюджетът да плаща, смята Ангелов.
Финансистът Андрей Пръмов пък е убеден, че новият парламент ще трябва едновременно да актуализира стария бюджет и да приема този за догодина.
Финансовият министър Пламен Орешарски вчера отговори на тези опасения по нетрадиционен начин: "Моят отговор на предупрежденията за скелети в гардероба е вицът за котарака-консултант и трите плика", зададе гатанка на критиците си той.
Според Георги Кадиев от БСП правителството се движи в рамките на разходите, които са заложени в бюджета. Имало буфери, които са приблизително равни на 20%. "Ако нещата вървят по същия начин, в края на годината бюджетът ще е на нула или с лек дефицит", смята Кадиев. (24часа)

Режат министерства и висши чиновници

Трябва да съкратим администрацията много, да се почне от министерствата, доказали, че не могат да работят, заяви Симеон Дянков преди дни в дебат за управлението, който "24 часа" организира.
Спокойно се закривали министерствата на администрацията и на извънредните ситуации. Военното ведомство можело да се съкрати наполовина, а това на екологията да се направи с много по-малко хора.
Във всички министерства трябвало да се махнат политическите кабинети, а зам.-министрите да се намалят. Бойко Борисов се зарече да има по двама, трима - само в мегаструктурите. "Министерствата на Гергана Паси и Плугчиева няма да ги има", зарече се вчера Борисов. Така и не му станало ясно какъв е смисълът от тях.
Лидерът на ГЕРБ пък се зарече, че ще анулира всички назначения от последните дни на кабинета "Станишев". Дни преди парламентът да приключи работа, бяха избрани шефове на НОИ, на здравната каса, на БНБ, финансовия надзор и КЗК.
"Ако се вземе политическо решение за ревизия на назначението ми, нищо друго не ми остава, освен да се съобразя. Но това би било ревизия на демокрацията в държавата, при моето назначение процедурата е спазена", коментира шефът на НОИ Сотир Ушев.
"Нямам повод за притеснение. Ако някой в мое лице вижда експерт, с удоволствие ще работя с него. Ако вижда само враг, не бих искала да работя при такива условия", коментира Румяна Тодорова, която бе преизбрана на поста си. (24часа)

Сините с постове само в парламента

"Не съм ги търсил. Може още да спят след пресконференциите." Това каза вчера по обяд Бойко Борисов на въпрос поканил ли е на консултации Синята коалиция.
От брифингите според него идвали разнопосочни сигнали, но пък той очаквал, че без камери ГЕРБ и потенциалните партньори ще се разберат бързо.
"Няма да смутя хода на изграждане на мнозинство дори с нищожна лична претенция", заяви Иван Костов вчера. Той и Мартин Димитров виждат ролята на Синята коалиция като гарант за силно реформаторско мнозинство и партньор на ГЕРБ, който няма да води пазарлъци за министерски постове. "Ние искаме България да излезе бързо от кризата, мафията да бъде отстранена от властта, да се ликвидира корупцията в страната. Такива много сериозни и големи неща за собствената си родина", заяви Костов.
Общото с ГЕРБ било, че новата власт нямало да има квоти от типа 3-5-8, а много опростена структура.
Според запознати със совалки отпреди вота сините дават шеф на парламента - Иван Костов, и силни експерти. Министри нямало да иска.

Новият кабинет ще намалява рязко разходи и чиновници, разкрива „Сега"

Веднага след като спечели изборите, ГЕРБ предупреди българите да не чакат чудеса и обеща да не прави данъчни експерименти. Три спешни приоритета начерта пред бъдещия кабинет неформалният лидер на партията и вероятен премиер на България Бойко Борисов - 100% размразяване на еврофондовете, актуализация на бюджета и ударно строителство на магистрали.
Владислав Горанов от финансовия екип на ГЕРБ предупреди вчера, че бюджетът е в много лошо състояние - 1/5 от планираните приходи, или 5.5 млрд. лв. няма да бъдат събрани и се очертава дефицит от 2 млрд. лв. в края на годината. Затова според него тази година политики не могат да се правят, могат само да се режат разходи, за да се запълни пробойната в бюджета. "Първо ще актуализираме бюджета, после ще коментираме ще търсим ли споразумение с МВФ", каза вчера Бойко Борисов при откриване на нов диспечерски център на столичното метро.
ГЕРБ ще закрие излишни ведомства като министерството на бедствията и постове като министър по европейските въпроси (в момента Гергана Паси) и вицепремиер по еврофондовете (Меглена Плугчиева). Ще се прекрати изобилието от зам.-министри. Лимитът ще е двама заместници, само за особено тежки ведомства ще се допускат до три "десни ръце". Злоупотребата с подгласници на областните управители също би трябвало да отиде в миналото, след като тройната коалиция ги разду до безобразие заради формулата 3:5:8.
Борисов обеща кадрови промени в министерства, загубили доверието на Брюксел. "Хората, заради които са спрени парите, да си търсят нова работа. Ще съкратя и бордовете на държавните фирми, в които сега приятелският кръг на Станишев взима по 10 000 лв. заплати", каза той. Още в сряда Борисов ще има среща с ръководството на прокуратурата, за да набележат съвместни мерки за осигуряване на 100% достъп на България до еврофондовете. "Уверен съм, че ДАНС вече ще работи много по-ефективно, защото няма да има политически чадъри", добави кметът.
Бъдещият премиер каза, че е готов с кабинета, но няма да го съобщи, докато не излязат изборните резултати и не се проведат преговорите за коалиционно управление. Все пак призна, че ще повери финансите на старши икономиста в Световната банка Симеон Дянков.
По-рано Дянков обяви, че ГЕРБ смята да привлече 3-4 хиляди млади икономисти, юристи, финансисти от страната и чужбина, които да заменят корумпираните и амортизирани чиновници в държавната администрация. Според него свалянето на осигуровките е стъпка №1 в спешните икономическите мерки, защото в кризата за България е най-важно да не допусне скок на безработицата. Той твърди, че намаляване на осигурителната тежест с 5 пункта спасява 100 000 работни места и ще струва само 300 млн. лв. Държавата ще плати много по-скъпо, ако същите хора отидат в бюрата по труда. Дянков смята, че в кризата мегапроекти като АЕЦ "Белене" трябва да отстъпят на по-семпли обекти с бърз ефект - строителство на детски градини и площадки, игрища, спортни зали.
Заради пробойните в бюджета не се планира сваляне на ДДС или въвеждане на ниски ставки за определи стоки и услуги. ГЕРБ обещава да ускори връщането на данъчния кредит, а ако хазната се бави над допустимите срокове, да плаща лихви за забавата. Според Дянков връщането на ДДС става все по-драматичен проблем. Преди месеци се говореше за забавени 560 млн. лева, а според Дянков в края на април бизнесът вече кредитира хазната с 620 млн. лева.
Борисов увери, че работата по магистралите "Тракия", "Марица" и "Люлин" ще започне 10-15 дни след сформирането на новия кабинет.
В нощта на изборите Бойко Борисов обеща специално да се погрижи за столицата, като възстанови практиката 50% от данъка върху доходите на софиянци да се връща в София, която да ги харчи, както намери за добре, вместо да зависи от симпатиите и антипатиите на централната власт.
Борисов се оплака от капаните, заложени от правителството на Сергей Станишев. "Дни преди изборите вдигнаха пенсиите, смениха шефовете на основни агенции, смъкнаха и парното, което вероятно през ноември ще трябва да се вдигне, за да кажат после: "Ето, дойде Бойко и вдигна парното", коментира още кметът.
Бойко Борисов даде ясно да се разбере, че няма да посочи досегашния български еврокомисар Меглена Кунева за нов мандат в Европейската комисия. "Г-жа Кунева избра своя пост и той е евродепутат", отсече лидерът на ГЕРБ.

Очаквания

"Не съм оптимист за стабилността на следващия кабинет, защото мнозинството не е гаранция за ефективно управление. Препоръчвам на следващите управляващи да са по-внимателни в изказа. Страната има нужда от държавнически подход. Ако не се намери най-оптимална формула, нещата могат да бъдат тъжни", коментира лидерът на ДПС Ахмед Доган.
"Надявам се ГЕРБ да не стане заложник на идеите на "Синята коалиция". Също така се надявам да няма политически реваншизъм", каза премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев. Той отрече твърденията, че е оставил лошо наследство на приемника си.
Лидерът на ДСБ Иван Костов пък увери, че няма да води пазарлъци за постове в бъдещото правителство. Според него задачите пред следващото правителство ще бъдат много тежки и ще предполагат актуализация на бюджета. "Който и да прави политика, ще се сблъска с реалните данни за рецесията в страната, защото тя не е тази, която се отчита, а е много по-голяма" обясни Костов.
Лидерът на СДС Мартин Димитров изтъкна три приоритета - приемането на антикризисна програма, която да спаси предприятията от фалит, връщането на европейските фондове и премахване на политическата корупция в България.

Борисов обеща бърз кабинет и съкращения на висши чиновници, обобщава „Дневник"

Бъдещият премиер Бойко Борисов обяви, че вече е готов със състава на правителството си, но ще изчака резултата от разговорите с представителите на десните сили. Лидерът на ГЕРБ обаче съобщи пред "Дау Джоунс", че Симеон Дянков ще заеме поста финансов министър в следващия кабинет. Дянков, който до неотдавна беше главен икономист към вицепрезидента на Световната банка, ще получи втория най-важен пост в държавата в условия на икономическа криза след този на министър-председателя.

В интервю за "Дневник" в понеделник Борисов обяви и намерения за структурни промени в Министерския съвет. Със сигурност ще бъде закрито министерството на извънредните ситуации, ще бъдат премахнати и постовете на министъра по европейските въпроси и на вицепремиера по еврофондовете, заемани досега от Гергана Паси и Меглена Плугчиева, каза той. Бъдещият премиер даде да се разбере, че ГЕРБ ще излъчи следващия български еврокомисар и няма да предложи за втори мандат Меглена Кунева. Каза, че ще преосмисли и ключовите назначения от последния момент на тройната коалиция, като посочи, че ще разговаря с преизбрания управител на БНБ Иван Искров.
Лидерът на ГЕРБ заяви още, че ще съкрати драстично администрацията - ще има най-много по двама зам. областни управители и по двама зам.-министри. Изключения можело да има само в тежките сектори и области. Това намерение беше подкрепено от лидерите на "Синята коалиция" Иван Костов и Мартин Димитров. Двамата на няколко пъти подчертаха, че са готови веднага да водят разговори за правителството, че нямат намерения да изнудват и да поставят условия, а държат на принципи и идеи за реформи. "Никакви пазарлъци няма да водим, никакви! Тази история с пазарлъците от последните осем години я забравете. Ние искаме много повече от министерски кресла. Ние искаме България да излезе бързо от кризата, мафията да бъде отстранена от властта, да се ликвидира политическата корупция в страната", заяви Иван Костов в изборната нощ.
И в деня след изборите обаче Борисов не даде ясен отговор на въпроса ще сключи ли управленски съюз със "Синята коалиция". Въпреки многобройните заявки, че ГЕРБ много бързо ще сформира силно дясноцентристко правителство, преговорите не започнаха вчера. "Почиваме си, нямаме още покана за разговори", каза Мартин Димитров пред "Дневник". Борисов пък на няколко пъти изрази надежда, че ГЕРБ ще има пълно мнозинство. Според резултатите, обявени от Централната избирателна комисия, партията му получава 116 депутатски места в 240-членния парламент - с пет депутати по-малко от мнозинство. И "Атака", и партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост" също дадоха заявки, че са готови да участват в разговори за бъдещо правителство.
Според представители на ГЕРБ съюз със "Синята коалиция" ще има, но е твърде вероятно десните политици да не участват в изпълнителната власт, а по-скоро ще заемат ключови позиции в Народното събрание. Близки до Борисов обясниха, че информация за други министри може да има след четвъртък. Вчера агенция Ройтерс пусна интервю с Бисер Боев, когото посочи като евентуален бъдещ икономически министър (виж на стр. I), а вестник "24 часа" публикува портрет на вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева и я спрегна за "вице на Бойко".

Царят подаде оставка, обобщава „Монитор"

"Логично е аз да си подам оставката като лидер на НДСВ. Поемам отговорността." Това заяви вчера лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски по повод съкрушителните резултати на парламентарните избори. Всеки трябва да направи известна интроспекция, за да установи причината за тези определено неблагоприятни резултати за нашето движение, каза още той. И продължи: "Дълбоката опозиция не е нещо неприемливо, ако има желание да се продължат идеите, в които вярваме."
Вчера царят заяви, "че е изцяло нормално лидерът да поеме отговорността си" и че в това "няма специална драма". Запитан дали не е редно цялото ръководство на партията му също да подаде оставка, Сакскобургготски отговори, че това той решава лично и че засега не се налага.
Евентуалният нов шеф на НДСВ трябва да бъде избран на партиен конгрес, който още не е насрочен. Въпреки подадената оставка обаче Сакскобургготски едва ли ще бъде сменен, защото дори и малкото останало влияние на партията му се дължи до голяма степен на неговата фигура.
На въпрос дали ще се оттегли в Испания - лидерът на НДСВ отговори, че "след 50 години изгнание едва ли би ви минало през ума да не останете в родината. Чувствам се все по-добре тук, семейството си дори съм оставил на второ място, най-важна е родината", обобщи Сакскобургготски.
Един от заместниците му - Милен Велчев, обаче не пропусна да си измие ръцете за ниския изборен резултат с участието на партията в тройната коалиция.
НДСВ "изпадна" от властта с гръм и трясък. След осем години управление партията дори не успя да премине 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. На парламентарния вот в неделя жълтите успяха да убедят едва 3,01 на сто от избирателите да гласуват за тях.
През 2001 г. Симеон Сакскобургготски се завърна от изгнание и влезе стремглаво в политиката с обещания да подобри живота на българите за 800 дни и за "незабавно и несимволично" увеличение на доходите. Тогава сформираното набързо царско движение спечели 42,73% от гласовете и бе съставено коалиционно правителство с ДПС и представители на БСП, оглавявано от Сакскобургготски.
Четири години по-късно подкрепата на НДСВ се срина до 21,83% на изборите през 2005 г. На изборите за Европейски парламент в началото на миналия месец царската партия получи малко над 7% от гласовете. Според социолози обаче високият резултат се дължи на водача на листата Меглена Кунева - първия български еврокомисар.

Властта си замита следите, разкрива „Стандарт"

Властта почна да си замита следите. Министри и зам.-министри на тройната коалиция още от неделя проверяват с юристи какво са разписвали за 4 години. Това довериха за "Стандарт" източници от кабинета. Уличаващи документи се прибират в кашони или направо минават под резачката. Под лупа се гледат всички ключови търгове и обществени поръчки. Шефовете са притеснени от ревизията на сделките, обещана от новата власт, каза секретарка на червен министър. Тя съобщи, че вчера началникът й поискал 17 папки. Една от тях била за конкурсите през последните месеци, а останалите - за назначенията и уволненията от началото на годината. Има централно разпореждане нови документи да не се разписват, казаха още от "Дондуков" 1.

25 присъди за пране на пари у нас от 2006 г. насам, брои „Дума"

В световен мащаб годишно се "изпирали" над 2,85 трилиона долара, от тях обаче успяват да конфискуват под 0,1%
От 2006 година насам в страната ни има 25 присъди за пране на пари, като 18 от тях са влезли в сила. Тези данни представи вчера д-р Васил Киров, директор на дирекцията за финансово разузнаване към ДАНС по време на семинар на тема "Борбата с прането на пари", организиран от Световната одиторска компания Делойт в столичния хотел "Хилтън".
ДАНС работи по всички мерки за пране на пари, включително и чрез Фондовата борса. Българският финансов сектор е добре регулиран, обаче има сектори, които почти не са регулирани. Има юрисдикции, които имат по 20 000 души население и по 300-400 банки, подчерта обаче Киров.
Световната финансова криза ще доведе до по-строг контрол върху прилагане на мерките срещу прането на пари, коментира още той. Според Киров 40 държави са предизвикали интереса на световните институции във връзка с евентуалното по-лесно пране на пари поради по-лошата регулация на банковия сектор. В евроазиатската зона те са 12, но България не е сред тях.
Според Йос Де Вит, старши експерт към Съвета на Европа по проекти за борбата с прането на пари, в световен мащаб годишно биват изпрани над 2,85 трилиона долара. От тях биват конфискувани значително под 0,1%. Според Йос Де Вит рязко се обръща внимание на външните пари, които се перат в една държава. Основни източници на мръсните пари са измамите, дрогата, търговията със застрашени животински видове и трафикът на хора, отчете той. Създаването на закон не решава проблема, той само го започва, каза още Де Вит. Според него е необходимо добро познание на механизмите за пране с цел ефективно противодействие. Повечето държави не знаят как да се справят с проблема, допълни Йос Де Вит.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини