Русия отрича да е източник на радиацията, засечена в Скандинавия

Русия обяви, че радиацията, засечена в Скандинавия, не била дошла от една от нейните атомни електроцентрали, съобщава BBC.

Службите за ядрена безопасност във Финландия, Норвегия и Швеция обявиха през уикенда, че миналата седмица са открили по-големи от обичайните количества радиоактивни изотопи в атмосферата.

Холандските здравни власти посочиха, че след анализ на данните, те смятат, че радиацията идва "от западната част на Русия", като уточниха, че радиацията може да индикира "повреда на горивен елемент" в АЕЦ.

В изявление на Агенцията за ядрено регулиране на Русия се твърди, че двете руски централи в северозападната част на страната - Ленинградската АЕЦ и АЕЦ "Кола" - работели нормално и че не са съобщавани изтичания на радиация.

"Не е имало оплаквания за работата на оборудването", увери говорителят на руския държавен ядрен оператор Росенергоатом пред агенция ТАСС.

"Агрегираните емисии на всички определени изотопи през гореспоменатия период не надвишават референтните числа", допълни говорителят на Росенергоатом.

Нивата на радиация около двете електроцентрали "останаха непроменени през юни", увериха още от руския ядрен оператор.

Ласина Зербо, изпълнителен секретар на Организацията на Договора за цялостна забрана на ядрени изпитания (CTBTO), обяви в петък, че тяхната станция за наблюдение в Стокхолм е открила три изотопа - Cs-134, Cs-137 и Ru-103 - в по-високи от обичайните нива, които обаче не са вредни за човешкото здраве.

Частиците са открити на 22-23 юни, уточни той.

Холандският национален институт за обществено здраве и околна среда изтъкна в петък, че съставът на ядрения материал "може да показва повреда на горивен елемент в атомна централа".

Международната агенция за атомна енергия заяви в събота, че е запозната с информациите и търси повече информация от страните членки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ts
    tsaf
    1 0
    14:56, 29 юни 2020
    ами че тая пдерастка долна комунистическа нация кога е признавала някога вината си
Последни новини