Правят пътеки с парапети на Седемте езера, затварят нерегламентираните

На Седемте рилски езера се извършват рехабилитационно-възстановителни дейности за ограничаване на потока от туристи, съобщиха от Дирекция "Национален парк Рила". Финансират се от Оперативна програма "Околна среда", посочват от дирекцията.

Дейностите са съгласно одобрен идеен проект за оформяне на маркирана туристическа пътека и изграждане на съоръжения за ограничаване на потока от туристи по цялата дължина на туристическата пътека от горна лифтова станция и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до хижа "Рилски езера". От Дирекция НП "Рила" съобщават още, че се предприемат мерки за борба с ерозиралите участъци и регламентиране на туристическия поток в най-посещавания на територията на парка район - циркуса на Седемте езера.

Ще има парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки, а също трошено-каменна настилка. От дирекцията посочват още, че целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнените места и намаляване засушаването в природното местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване на съществуващ скален материал. Ще се оформят маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по алтернативни трасета, както и ще се затвори достъпът до нерегламентирани пътеки.

При извършване на дейността на терен туристите ще се пренасочват от служителите на "Паркова охрана и контрол", както и с допълнителни информационни и указателни табели, съобщават още от дирекцията на парк "Рила".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    0 0
    07:06, 30 юни 2020
    По колко лева ще е входа?Само парите ви интересуват,мошенници мръсни!

Случаен виц

Последни новини