Връх Митикас в Олимп покорен за юбилея на Алпийския клуб в Хасково

    Алпинисти от Хасково, София и Димитровград, сред които и един тийнейджър, покориха връх Митикас (2917 м), който е първенецът на планината Олимп в Гърция и втори по височина връх на Балканския полуостров. Акцията е част от изкачването на шестте най-високи върхове у нас и в съседните на България държави, посветена на 60-ата годишнина от създаването на Алпийския клуб в Хасково.

    В началото на февруари, тази година, беше изкачен българският първенец връх Мусала, който е най-високият на Балканите със своите 2925 метра. По-късно успешно беше атакуван и исполина на Сърбия-вр.Миджур, който е висок 2169 метра и се намира на границата с България.

    След три месеца и половина прекъсване заради здравната ситуация около коронавируса и затварянето на границите между редица държави, ентусиастите са се подготвяли за новите изкачвания в домашни условия. „Не сме спирали да се готвим дори и за миг, макар всеки да е поддържал формата си както намери за възможно и дори през алтернативни варианти“, посочи Денчо Денев който е един от инициаторите на кампанията по отбелязването на юбилея на Алпийския клуб в Хасково.

    На връх Митикас групата от България се е качила тази събота, на 27-ми юни. „Времето беше по-скоро добро, но имаше доста мъгла още от обяд и тя не ни даде възможност да са насладим кой знае колко на гледките, които се разкриват от върха. Все пак обаче успяхме да запечатаме и по нещичко за спомен“, разказа Денчо Денев.

    Макар, че изкачването на Митикас изисква доста техническа подготовка, заедно с възрастните най-високия връх на планината Олимп е покорил и синът на алпиниста от Хасково, който от години живее в София Пламен Спилков.

    При спускането от Митикас алпинистите не са слезли в подножието на върха, а са изкачили още един връх на Олипм-Стефани, известен още като Тронът на Зевес /2911 м./

    Следващото предизвикателство, посветено на юбилея на алпийската организация в Хасково, е турският петхилядник – връх Арарат.

    Идеята на поредицата от изкачвания на първенците на Балканите е, освен да се отбележи годишнината от създаването на Алпийския клуб в Хасково и да се популяризира алпинизмът сред по-младите.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ал
      ало
      6 -16
      18:01, 29 юни 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • No
        NoAnony
        7 -6
        18:20, 29 юни 2020
        Ахмак
      • Не
        нещастник
        8 0
        23:09, 29 юни 2020
        Глухия никога няма да се наслади на петата симфония на Бетовен , а слепия никога няма да види загадъчната усмивка на Джокондата. А ти ще си останеш червей , който може само да пълзи , но не и да лети във висините.
    • 2
      ИК
      И к'кво?
      7 -17
      18:28, 29 юни 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Тъ
        тъп г.з
        5 0
        23:07, 29 юни 2020
        теле си се родил - вол ще умреш и никога няма да разбереш и усетиш духа на алпинизма. Боян Петров на инсулин изкачи Еверест , а ти и на Ямача не можещ да се качиш.
      • Ма
        Мазен баничар
        0 0
        06:15, 1 юли 2020
        Респект за Боян Петров,но той не е бил на Еверест
    • 3
      Ко
      Компакт
      6 0
      22:24, 29 юни 2020
      Поздравления за прехода и имаше ли участници от Гърция ... Това момиче под гръцкото знаме симпатичното от България ли е или от Гърция ...
    • 4
      Ев
      Евала...
      1 -5
      22:55, 29 юни 2020
      Юнаци. Аз с моя скромен опит /неалпийски_, тръгна... Виж коментара
      • Ки
        Кирякова
        7 0
        23:12, 29 юни 2020
        Доста злобно изказване. Качването на Митикас и Св. Стефани е доста по-трудно от всеки връх в България. А от това как добре сте описали маршрута и наличието на челник никак не говори за липса на алпийски опит. Прекрасна инициатива - 6 върха в чест на 6 десетилетия! Поздравления за организаторите.
    Последни новини