17 °C

България очаква над половин милиард евро от Спасителния план на ЕС до 2022 г.

Андрей Новаков ще отговаря за европейското законодателство, което позволява страната ни да получи още 692 млн. евро към вече действащите оперативни програми. Българският евродепутат от ЕНП / ГЕРБ е съвносител и преговарящ за промените в регламента за целия Европейски съюз.

По предварителни изчисления на Европейската комисия България получава над половин милиард евро към европрограмите от настоящия програмен период чрез инструмента на ЕС за преодоляване на последиците от кризата REACT-EU. Средствата са за преодоляване на негативните последици от пандемията. Те ще са насочени към предприятия, фирми, публични институции.

"Най-важно днес е 7-годишният бюджет на ЕС да бъде приет още тази есен", заяви Новаков, който е координатор в Комисията по регионално развитие и член в бюджетната комисия на ЕП. България вече работи активно по създаването на съответните грантови схеми. Реалистичният сценарий е механизмите да бъдат готови в рамките на няколко месеца. По този начин, когато финансирането е налице, процедурите могат да стартират и средствата да стигнат до хората още преди края на годината.

Средствата ще бъдат на разположение през 2021 г., но искането на Новаков е страните-членки да могат да ги възстановят и със задна дата. Тоест България да може да финансира такива проекти със собствени средства и да възстанови 100% от разходите за тях по късно. Изискването е те да бъдат конкретно за преодоляване на икономическите ефекти от пандемията и да са в синхрон с водещите приоритети за насърчаване на МСП, дигитализация, Зелена трансформация.

Към момента прогнозното финансиране по многогодишната финансова рамка за България е 16,7 млрд. евро. То включва средства от Кохезионната политика, директни плащания, Фондът за справедлив преход, посветен на политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност.

"България е една от общо 4-те държави, които получават повече средства за Кохезионна политика в сравнение с 2014-2020 г. Вноската ни в бюджета на ЕС за целия период 2021-2027 г. се изчислява на 3,3 млрд. евро, което категорично оборва всички опасения, че страната ни може да е "донор" в ЕС", заяви Новаков.

Андрей Новаков е евродепутат от 2014 г., когато става най-младият член на Европейския парламент (2014 - 2019) и един от най-младите в историята на институцията. Понастоящем той е координатор в Комисията по регионално развитие на ЕП и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини