Новите смъртни случаи-следствие на усложнения: жената от Смолян последно имала отрицателна проба за ковид-19,

Двамата починали пациенти на 84-годишна жена и 86-годишен мъж в болницата в Смолян, са имали множество придружаващи заболявания.  

Починалите пациенти са имали тежки придружаващи заболявания-астма, мозъчна атеросклероза, хипертонична болест, застойна сърдечна недостатъчност. Такива пациенти почиват от усложненията.“, коментира шефът на многопрофилната болница в Смолян.

„Дори жената последно имаше отрицателна проба, не се е налагало интензивно лечение, в смисъл на апарат, но и двамата починали са получавали кислород.

Към момента няма на интензивно лечение, регулярно се тества персоналът, тази седмица няма положителни проби, каза днес шефът на болницата д-р Марин Даракчиев.

Той допълни още, че 14-годишното дете, което беше прието в здравното заведение с коронавирус, е в добро общо състояние и може да бъде изписано още тази седмица. Припомняме, че то е контактно на родител с доказан ковид-19, работещ в завода за авточасти в областния град и от една седмица е в болница. По думите на д-р Даракчиев няма проблем детето да бъде изписано още тази седмица с една отрицателна проба, даже и с положителна проба, тъй като има промяна в критериите за дехоспиталицазия. „Съгласно заповедите на министъра имаме право да изписваме пациентите.“, допълни д-р Даракчиев.

Към момента няма опасност от запълване на капацитета на инфекциозното отделение в болницата в Смолян за ковидболни, където има 20 места. „Имаме обособен пулмосектор във Вътрешно отделение, там също има възможност за прием на пациенти, при спазване на всички противоепидемични мерки и отделно настаняване на пациенти.

По общини от 17-те пациенти, които са в болницата в Смолян, най-много са от Смолян-7 души, 5 са от Рудозем и 4 от Мадан, един е от Борино, сочи справката за времето от 28 юни до 5 юли, която всеки понеделник Регионалният противоепидемичен щаб дава като информация на пресконференция пред медиите.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини