Спасиха 13 бедстващи щъркели в Хасковско

13 бедстващи малки щъркелчета са спасени след обаждане на „зеления телефон“ на местната екоинспекция. Повечето от птиците са паднали от гнездата си. Някои от тях са пострадали и са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Еколозите от РИОСВ -Хасково са реагирали на общо 28 сигнала на спешния телефон, като 17 от тях са за бедстващи защитени видове птици, 2 костенурки и за 1 прилеп.

Експертите съветват, че ако се натъкнете на пострадало животно или птица, най-добре е да се подаде сигнал към Регионална инспекция по околната среда и водите или Изпълнителна агенция по горите на територията на която се намирате, като за посредник може да използвате телефон 112.

Освен участие в спасителни акции за животни, от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково продължават да  извършват и контролната си дейност. През през месец юни са направени 131 проверки на 125 обекта. Дадени са 19 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставен е един акт и е издадено едно наказателно постановление за 100 лв. Наказателното постановление е издадено на физическо лице за реализация на инвестиционно предложение без проведена процедура, съгласно ЗБР. Съставеният акт е за неподдържане на пречиствателни съоръжения в техническа и експлоатационна изправност. Събраната сума от наказателни постановления и санкции, включително за предишни периоди, е 6509 лв.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ор
    Орнитолог
    4 -7
    14:56, 7 юли 2020
    Щъркелите са преносители на холера и други черни заболявания!!! Идете в Гарваново на сметището и сами ще се убедите как рояци щъркели се хранят от отпадаци. В приказките е това как щъркела хващал жаби.
    • Ор
      Орнитолог 2
      8 -1
      15:38, 7 юли 2020
      Щъркелите са на ята, пчелите на рояци!!!
    • Гр
      Гражданин
      6 -1
      16:08, 7 юли 2020
      Много глупости сте написали!
      Ако се хранят с отпадъци.
      Кой е виновен за това?
      Ние сме виновни.
  • 2
    £¥
    £¥£¥
    4 -1
    17:23, 7 юли 2020
    Точно работа за зам. кмета Динко Тенев. След като лично изкоординира рязане на опасно прогнило дърво на разсъмване и преброи кучетата, сега може да се отдаде на още една високохуманна дейност, лично да спасява бедстващите щъркелчета или най-малкото лично да координира спасителните действия.
  • 3
    Аз
    Аз
    6 -2
    17:30, 7 юли 2020
    Аз съм спасявал щъркел . Чувството е страхотно !
    • Зд
      Здравей, Аз
      2 -5
      17:56, 7 юли 2020
      Аз съм лекар и съм спасявал хора. Ако искаш можем да обсъдим чувствата при спасяването.
  • 4
    12
    1234
    4 -1
    18:37, 7 юли 2020
    И какво като си лекар?Много ви пука на вас за хората.В днешно време по-добре спаси животно ,отколкото човек. Айдеееее.....
  • 5
    Аз съм спасявал Деси, за да не си изяде бикините и чорапогащите по време на пандемията, когато бутиците по витошка бяха затворени от премиера.
Последни новини