Един от трима младежи в риск от развитие на тежки симптоми на Ковид-19

Знае се, че младите хора са по-малко податливи на тежки симптоми на коронивирус.

Възрастните, между 18 и 49 години, съставляват близо 25% от хосипатализираните пациенти през март, докът делът на тези над 65 години е около 43%, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Възрастните, между 14 и 44 години, съставляват едва 2% от смъртните случаи от февруари до май, докато делът на тези над 65 години е близо 80%.

Определени фактори биха могли да изложат на риск всекиго, независимо от възрастта. Новопроведено изследване на учени от Университета в Калифорния твърди, че един на трима младежи на възраст между 18 и 25 години е податлив на усложнения от Ковид-19.

За уязвими бяха смятани пациенти, при които има поне един рисков фактор – включително тютюнопушене, хронични сърдечни заболявания, диабет, астма, затлъстяване, автоимунни заболявания, проблеми с черния дроб.

Изследователите открили, че пушенето е най-рисковият фактор при 20-годишните. От 8 400 младежи, участници в изследването, 25% заявили, че са пушили цигари, електронни цигари или пури през последните 30 дни.

За сравнение едва 16% докладвали за наличие на хронично заболяване. Астмата била най-широкоразпространена – близо 9% от младежите признали, че имат астма.

“Рискът от тежки симптоми на Ковид-19 спада наполовина, ако от участниците бъдат извадени пушачи, включително такива, използващи електронни цигари”, казват учените. От непушачите едва 1 на 6 души били изложени на подобен риск.

Тези открития се появяват няколко дни след като Световната здравна организация предупреди за връзката между пушенето и тежките симптоми на коронавирус.

“Пушенето убива 8 милиона души на година, но ако потребителите се нуждаят от допълнителна мотивация да се откажат от вредния навик, пандемията е подходящ стимул”, казва генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес.

Доказателствата сочат, че пушачите са много по-уязвими от непушачите.

Учените от Калифорнийския университет открили, че рискът от тежки симптоми сред пушачите е най-голям при бели млади мъже с ниски доходи, които не са били осигурявани поне през част от годината.

Белите хора са по-склонни към тютюнопушене, в сравнение с други раси.

Чернокожите и латиноамериканците, например, по-често работят в сферата на услугите, което увеличава риска от заразяване с коронавирус.

Около 16% от младежите, които заявили, че пушат били мъже. Едва 9% били жени.

Жените в изследването, обаче, по-често страдали от астма и автоимунни заболявания, като лупус и ревматоиден артрит. Като цяло това компенсира факта, че сред жените има по-малко пушачи: 30% от младите жени били уязвими на тежки симптоми на Ковид-19, в сравнение с 33% сред младите мъже.

Тъй като коронавирусът атакува първо дихателната система, пациентите, страдащи от свързани с тютюнопушенето заболявания или възпаления, могат да развият по-тежки респираторни проблеми.

Изследователите смятат, че при пушачите е по-често разпространена експресията на рецепторите АСЕ-2 – рецепторите, които коронавирусът използва, за да нахлуе в тялото. Хората с повече АСЕ-2 рецептори са изложени на по-голям риско от развитие на тежки симптоми на Ковид-19.

Но дори млади хора, непушачи, с хронични заболявания също могат да бъдат изложени на риск.

Част от младежите признали, че се чувствали зле в продължение на няколко месеца, с болки в гърдите и задух. Възможно е това да се дължи на генетични различия, които водят до по-висока експресия на ACE-2 рецепторите или предизвикват по-агресивна имунна реакция.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини