Гърция затяга режима: Задължителни тестове за всички влизащи през ГКПП „Промахон“

Гърция затегна пропускателния режим през ГКПП „Промахон“,където от днес се извършватзадължителни PCR тестове на всички влизащи в страната без изключение, посочва „Труд“.

Решението на Националната здравна организация е в резултат на увеличените случаи на COVID-19, които на 80% са регистрирани на граничните пунктове на влизащи граждани в Гърция. 
За последните 24 часа гръцките власти обявиха 27 нови случая на коронавирус, 14 от новозаразените са туристи, тествани при пристигането им в страната.

На остров Тасос и в Пангео са регистрирани 6 случая при туристи от България и Сърбия. Четирима от тях вече са настанени в карантинен хотел. Става дума за сръбски граждани. За останалите двама се предполага, че са български граждани, които са пожелали да се върнат в родината си, вместо да бъдат оставени под карантина в Гърция, за което са получили разрешение от компетентните органи. 

Конкретно на ГКПП „Промахон-Кулата“ първо се проверяват паспортът и QR кодът, след което превозните средства се паркират отстрани и всички пътници излизат от тях, за да бъдат тествани.

След направения тест продължават своето пътуване. При установена положителна проба на пътник влязъл на територията на Гърция, той се открива според информацията подадена в QR кодът.

На останалите гранични пунктове Маказа и Ексохи, където могат да преминават гръцки граждани, чужденци с документи за работа и собственици на имоти, тестове не се правят.

Според информация, правителството е категорично в решението си да бъде оставен като основен вход само ГКПП „Промахон“. Една от причините е увеличения брой на заразени от COVID-19 в съседните страни.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини