В катастрофа загина Антонио Кръстев, един от най-великите български щангисти

Антонио Кръстев, един от най-великите български щангисти, е загинал на 58-годишна възраст при автомобилна катастрофа тази нощ с личния си автомобил в Минесота.

Тъжната вест съобщи от САЩ за сайта на Българска федерация по вдигане на тежести wfbulgaria.com неговата бивша съпруга Цвета Лазарова, се казва в прессъобщение на Българския олимпийски комитет.

Българското консулство в Чикаго също бе известено около полунощ за инцидента, но чакаше официалния рапорт от Щатската полиция. Междувременно местните медии съобщиха за фаталната катастрофа, цитирайки щатските патрули на Минесота.

Антонио Кръстев е двукратен световен (Сьодертале 1985 и София 1986) и двукратен европейски (Карл-Маркс-Щадт 1986 и Реймс 1987) шампион. Три пъти вицешампион на континента и веднъж втори на планетата. Като юноша е световен и европейски шампион през 1981 г. През 1987 г. получава глобална известност с това, че в кат. +110 кг изхвърли най-голямата тежест в историята, като по време на световното първенство в Острава на 13 септември 1987 г. закова над главата си 216-килограмова щанга. Това постижение остава неподобрено близо 30 години. Антонио подобрява пет световни рекорда - 4 в изхвърлянето и един в двубоя (467.5 кг от Реймс 1987 г.).

Обявен е за "Най-силният човек на планетата" според признанието на американското списание "Пауър лифт". На олимпиадата в Сеул 1988 пристига като абсолютен фаворит при супертежките щангисти с двете си световни и европейски титли, но оттеглянето на българския тим от игрите не му позволява да излезе на подиума.

От 1991 г. Кръстев живее и работи в Северна Америка. Дълго време ръководеше клуб по вдигане на тежести в Университета в Торонто, Канада. Три години след това се премести в САЩ, където основа частен тежкоатлетически клуб в Минесота, междувременно в последно време работеше и като шофьор на камион.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  По
  Почивай в Мир Шампионе !
  39 -1
  09:27, 10 юли 2020
  България Няма да те забрави
  ......
  Предлагам
  Посмъртно да стане Почетен Гражданин на Хасково
  и
  Да се организира Турнир на неговото име в Хасково - родния му град !
  ....
 • 2
  Ор
  Орфеец
  22 -1
  12:20, 10 юли 2020
  Не съм го познавал, дори не съм го виждал на живо, но ми е тъжно! Само съм слушал за огромната му сила и талант. Почивай в мир, Шампионе!
 • 3
  Ге
  Георги
  21 0
  13:23, 10 юли 2020
  Мир на праха му !
  Не съм много компетентен в областта на спорта сега и в годините назад , но винаги съм се питал ,
  как една малка държавица като нашата , на олимпийски , европейски и други големи спортни
  мероприятия в класациите беше в челните места по всички дисциплини .
  Като имам предвид със сто процента собствен ресурс от спортисти.
  Извинявам се ако съм нещо в грешка.
  • Са
   Сандьо
   5 -8
   14:33, 10 юли 2020
   Това беше единственният начин младите момчета и момичета да минат отвъд *желязната завеса*!!! Сега вече този *стимул*го няма затова и спорта в България умря!!!
  • Те
   Тежкоатлет
   5 -5
   16:51, 10 юли 2020
   Георги, бил съм в спорта дълги години. От малък, до ниво професионален спорт. Целият ми живот е бил свързан със спорта и най-вече със Социалистическия спорт от времето на Бай Тошо...
   В България тогава се държеше на спорта, амбициите бяха много високи, доктрината беше политическа и идеологическа... Целта беше да бъдем над Запада, тъй като с нищо друго не ги превъзхожда ме..
   И, тъй ката там имаха модерни бази, зали, много пари, безвредни добавки, качествена храна и професионална методология и печелеха медали, тук се тръгна по пътя на анаболите, стероидите.... и химията в спорта стана основен приоритет.. Човешкият живот и здраве бяха напълно неглижирани..
   Спортистите бяха зобени и инжектирани до пръсване...
   Много се разболяха и починаха...
   От това, че бяхме номер едно в химията, оттам дойдоха успехите...
   Но на каква цена...
   Социализма е фашизъм...
   Даже е по-нечовешки....
  • Те
   Тежко атлете
   5 -1
   12:03, 11 юли 2020
   Очевидна е политическата същност на коментара ти.
   Запада не само тогава тъпчеше спортистите си с химия,но продължава и досега да го прави.
   Те държат WADA ,те сочат с пръст кой е виновен и кой не.
   Помниш ли как уж чистачката в WADA ,събори количките с Допинг проби на Всички спортисти от САЩ от последните 39 години ??!
   И се били счупили всичките до една?!
   И не може сега да се проверят защото ги няма !?

   Ето така печели Запада...в спорта ,в политиката,във войни....с Измама !
   А Соца е Сладка реалност ,която този Запад направи всичко за да унищожи ...но вече си плащат за това.
 • 4
  Съ
  Съученичка
  19 0
  14:43, 10 юли 2020
  Почивай в мир Антонио! Ще те помним само с добро , ти беше изключително добър, скромен и блестящ световноизвестен спортист! Мир на праха ти!
Последни новини