Старт на програмата за 35 евро държавна субсидия за седалка за чартъри анонсира Ангелкова

Заетостта в курорта "Слънчев бряг" към този момент е под 5 процента, далеч под капацитета си. Морските общини от Бургас на юг обаче отчитат изключително добър сезон на фона на тази кризисна година, Това съобщи пред журналисти в курорта "Слънчев бряг" министър на туризма Николина Ангелкова.

Тя посочи, че възстановяването на сектора туризъм ще изисква много усилия и време. Ангелкова заяви, че има опасност повечето хотели в "Слънчев бряг" да затворят врати, ако положението не се подобри. По-рано днес тя е разговаряла с хотелиери от курорта, които споделили, че е изключително трудно да поддържат базите си, да плащат разходи и да не знаят какво ги очаква.

Следващата седмица планираме да стартираме програмата за 35 евро държавна субсидия за седалка за чартърни полети с туристи. Законопроектът беше обнародван в Държавен вестник и очакваме да се финализира одобрението от Европейската комисия. 

Мярката е ключова по отношение избора на нашата страна като дестинация, посочи Ангелкова. Тя каза, че днес на среща с представители на "Съюза на собствениците"-Слънчев бряг са коментирали и мярката 80:20 в подкрепа на туристическия бизнес, както и възможността тя да се комбинира с това да се наемат в туризма регистрирани в бюрата по труда безработни.

Държавата поема 610 лева от издръжката им, уточни Ангелкова. Тя благодари на колегите си от социалното министерство, които максимално бързо ще придвижат заявките от сектора.
Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, заяви, че контролната дейност е съобразена с настоящата ситуация. Комисията работи по жалби и сигнали и в режим на самосезиране. Извършват се проверки на плажове и заведения. От направени над 90 проверки през изминалата седмица са открити три нарушения.

Като цяло българският туристически продукт през последните години става все по-качествен, заяви Маргаритов.

Той апелира към стопаните на заведенията да не търсят начини да излъжат туристите, преследвайки бърза печалба за сметка на целия сезон.

Всеки потребител може да избира кои аксесоари да ползва на плажа по собствено желание, а допълнителните услуги извън договорните отношения за наем и концесия на плажовете са на пазарен принцип. Един негативен случай може да създаде погрешно впечатление за целия сектор, предупреди Маргаритов.

Министър Ангелкова анонсира, че през следващата седмица в курорта "Слънчев бряг" ще се състои посещение на ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в България. На тази среща ще бъдат представени мерките, които прилага страната ни като туристическа дестинация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ка
    Кауньдере
    0 0
    00:45, 11 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    Ту
    Турист
    1 0
    13:53, 12 юли 2020
    Николинке-е-е-е, Николинке, …. Спри да говориш глупости. Неадекватното ти поведение не заслужава и заплата на чистачка, а ти получаваш министерска! Стягай куфара, не прави повече бели в злощастното министерство.
  • 3
    От
    От мен ще взимат данъци
    0 0
    18:18, 20 юли 2020
    да платят на английския ***** самолета. да дайде на слънчака да се напива с евтина водка да пълни търбусите на баровете. ОСТАВКА -
Последни новини