Учени изобретиха предупредителна система за вулканични изригвания

Новозеландски учени твърдят, че са изобретили предупредителна система за предсказване на вулканични изригвания, която би могла да предотврати бъдещи трагедии, като тази, при която 21 души загинаха на остров Уайт през 2019 г.

Учените от Университета в Окланд Дейвид Демпси и Шейн Кронин твърдят, че могат да засекат модели на сеизмична активност преди изригването, което прави възможно издаването на предупреждение.

Нова Зеландия е осеяна от инструменти за наблюдение, управлявани от GNS Science, които измерват движенията на земята.

Системата GeoNet изпраща данни за хилядите земетресения и далеч по-редките вулканични изригвания в страната всяка година, но тя не може да прогнозира подобни събития.

Демпси и Кронин захранили с данни алгоритми, базирани на машинно учене, и ги накарали да търсят модели, предхождащи бъдещи изригвания.

„Изригването миналата година беше предшествано от 17-часово предупреждение“, казват те.

„Всичко започна с рязък 4-часов ръст на сеизмична активност, който според нас се е дължал на издигане на магма, която е увеличила налягането на газа и водата в скалите отгоре.“

„В крайна сметка това доведе до изригване, подобно на отхвръкнал капак на тенджера под налягане.“

Подобен сигнал бил записан и 30 часа преди друго изригване – през август 2013. Същият сигнал, макар и по-слабо изразен, бил наблюдават при още две изригвания през 2012.

Геолозите се надяват да адаптират данните, така че да бъдат приложими и при други вулкани.

Демпси и Кронин признават, че системата би издала предупреждение при 4 от последните 5 големи изригвания на остров Уайт, но смятат, че има големи шансове събития, като това от 2019, или по-големи, да бъдат засечени.

Недостатъкът е, че предупрежденията ще спират посещенията на острова за около месец всяка година, казват учените.

Сега те работят съвместно с GNS Science, за да направят системата функционална.

Информацията и софтуерът са общодостъпни – останалите имат възможността да използват данните, с цел подобряване на системата.

Туристическите посещения на новозеландският остров Уайт бяха прекратени след трагедията през декември.

Сред загиналите имаше и 14 австралийци, пътници на круизен кораб.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини