Турция с по-голям контрол над социалните мрежи с нов закон

Парламентът на Турция прие спорен законопроект, който предоставя на правителството по-голям контрол над социалните мрежи, съобщава АФП, позовавайки се на Анадолската агенция.

Според новото законодателство технологични гиганти като "Фейсбук" и "Туитър" трябва да имат местни представители в Турция и трябва да изпълняват съдебни заповеди за премахване на определено съдържание или ги очакват тежки глоби.

Законопроектът атакува социалните мрежи с повече от 1 милион уникални посещения всеки ден и задължава сървърите с личните данни на турските потребители да бъдат съхранявани в Турция.

Проектозаконът е приет от управляващата Партия на справедливостта и развитието и националистическите им партньори от Партия на националистическото действие, които имат мнозинство в парламента. Дебатите по законопроекта започнаха във вторник и продължиха до тази сутрин.

Правозащитни организации и опозицията са притеснени, че новите промени ще увеличат контрола над социалните мрежи и ще ограничат достъпа на турците до независима информация в държава, където медиите са в ръцете на свързани с правителството компании или се контролират от държавата.

Според експерти социалните мрежи са малкото останали пространства за свободно изразяване в Турция.

Президентът Реджеп Ердоган се закани да затегне правителствения контрол над социалните мрежи по-рано този месец, след като съобщи, че "злобни" потребители са обидили финансовия министър Берат Албайрак и съпругата му Есра, дъщерята на държавния глава, след раждането на четвъртото им дете.

Президентът не е фен на социалните мрежи, въпреки че използва различни платформи, включително "Туитър". Той веднъж сравни социалните мрежи с "ножа на убиец".

През януари турски съд отмени забрана за онлайн енциклопедията "Уикипедия" след почти 3 г.

През първите 6 месеца на 2019 г. "Туитър" е получил 6073 молби на турското правителство за премахване на съдържание от социалната мрежа, покривайки 8993 профила. На първо място по този показател в света е Индонезия, а Турция е на второ място. "Туитър" е изпълнил 5% от тези молби и другите ги е отхвърлил.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини