"Репортери без граници": Прокуратурата осъществи злоупотреба с власт

Mеждународната организация "Репортери без граници" призова властите да разследват и идентифицират хората, които вчера нападнаха и избиха телефона на журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова. Това става известно от пост на организацията в "Туитър". В друг пост организацията осъжда "очернящата кампания", провокирана от публикация на пресцентъра на главния прокурор срещу журналиста от "Свободна Европа" Борис Митов и нарича това "злоупотреба с власт".

Първият туит е във връзка с вчерашния инцидент по време на конференцията на ГЕРБ. Тогава Паунова беше нападната от неизвестни мъже, които не й позволиха да ги снима, а на три пъти избиха и телефона от ръцете й. Кадри показаха насилие и над други граждани, попаднали в зоната в "Тех парк", където бяха симпатизантите на управляващата партия. МВР започна проверка по случая, от ГЕРБ се разграничиха от агресивните мъже, които, въпреки че бяха с баджове на партията, бяха определени като провокатори.

Във втори пост в "Туитър" от "Репортери без граници" наричат реакцията на прокуратурата спрямо журналиста от "Свободна Европа" Борис Митов "злоупотреба с власт, която организацията осъжда". В началото на седмицата държавното обвинение обвини медията, че нарушава етичния кодекс заради публикация на Митов за прокурор Боряна Бецова. Тя е един от тримата обвинители, проверяващите изтеклите записи с гласа на премиера Бойко Борисов. Статията разказва как Бецова израства безпроблемно в кариерата въпреки неуспехите й по ключови разследвания, като реакцията на дирекция "Публична комуникация" идва близо месец след публикуването на материала.

"Тази атака идва след очерняща кампания, провокирана от публикувана от пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев декларация срещу журналиста от "Свободна Европа" Борис Митов, в която той е обвинен в манипулативност и в която е поставен под въпрос неговият професионализъм. Това е злоупотреба с власт, която "Репортери без граници" осъжда", гласи вторият пост в "Туитър".

Комисията за журналистическа етика също реагира и осъди становището на държавното обвинение, като нарече опита за намеса в редакционната политика опит за намеса в свободата на медиите.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ma
    mafia
    9 -5
    13:06, 6 авг 2020
    Прокуратурата е част от организираната престъпност, управлява се от сараите.
  • 2
    Са
    Са
    2 -4
    19:25, 6 авг 2020
    Радев ще доведе новите мутри, например терориста който спря метрото му е съветник! И не само това а и ще направr батака пълен икономически и политически.

Още новини

Последни новини