Дигитална катастрофа: Много скоро планетата ще премине в петото състояние

Изображение 1 от 2

    Докато ние използваме ресурси като въглища, нефт, природен газ, мед, силиций и алуминий, за да захранваме масивни компютърни ферми и обработваме цифрова информация, нашият технологичен прогрес преразпределя земната материя от физически атоми към цифрова информация - петото състояние на материята, освен добре познатите течно, твърдо, газ и плазма.

    В крайна сметка ще достигнем точка на пълно насищане, период в нашата еволюция, в който цифровите битове ще са повече от атомите на Земята - свят, "предимно компютърно симулиран и доминиран от цифрови битове и компютърен код", според статия, публикувана в AIP Advances ,

    Това е само въпрос на време.

    "Буквално променяме планетата малко по малко и това е невидима криза", каза авторът Мелвин Вопсън.

    Вопсън изследва факторите, движещи тази цифрова еволюция. Той каза, че скоро планетата ще бъде застрашена от достигане на лимита за броя на битовете, енергията за производството им и разпределението на физическа и цифрова маса.

    При сегашната плътност на съхранение на данни, брой на битовете, произведени годишно и размера на бит в сравнение с размера на атом, с 50% годишно увеличение, броят на битовете ще се изравни с броя на атомите на Земята за приблизително 150 години.

    Ще изминат приблизително 130 години, докато мощността, необходима за поддържане на цифрово създаване на информация, ще стане колкото цялата мощност, произвеждана в момента на планетата Земя, и до 2245 г. половината от земната маса ще бъде преобразувана в цифрова информационна маса.

    "Ръстът на цифровата информация изглежда наистина неудържим", казв Вопсън. "Според IBM и други източници на големи данни, 90% от световните данни днес са създадени само през последните 10 години. По някакъв начин настоящата пандемия COVID-19 ускори този процес, тъй като се използва и произвежда повече цифрово съдържание от всякога."

    Вопсън описва масово-енергийния принцип на еквивалентност в общата теорията за относителността на Айнщайн, работата на Ролф Ландауер, който приложи законите на термодинамиката към информацията и работата на Клод Шенън, изобретателят на цифровия бит.

    През 2019 г. Вопсън формулира принцип, който постулира, че информацията се движи между състояния на маса и енергия, подобно на материята.

    "Принципът на еквивалентност на маса-енергия-информация се основава на тези концепции и отваря огромен набор от нова физика, особено в космологията", казва той. "Когато човек внесе информационно съдържание в съществуващите физически теории, това е почти като допълнително измерение на всичко във физиката."

    "The information catastrophe," AIP Advances (2020). DOI: 10.1063/5.0019941

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини