144 нежелани ефекта имала руската ваксина срещу COVID-19

144 странични ефекта са били констатирани при доброволците, които са участвали в изпитванията на ваксината, разработена от Център "Гамалея", според проучване на изданието "Фонтанка", цитирано от Medik Forum.

При 33-ма от доброволците са установени 144 нежелани ефекта, става ясно от протоколите по тестването на препарата. След поставянето на ваксината някои от тях са имали оплаквания от образуване на отоци, болка, хипертермия и сърбеж в областта на убождането, пише изданието. 

Често срещани странични ефекти са обща слабост, повишена температура, загуба на апетит, главоболие, болка в носоглътката, запушен нос, дразнене в гърлото, пирексия (трескаво или фебрилно състояние, ненормално повишена телесна температура), астения (обща слабост, безсилие, повишена уморяемост), ринорея (повишена секреция на лигавицата, покриваща вътрешността на носа), уточнява изданието.

Особеност на препарата е, че има възрастови ограничения за поставяне на ваксината. Тя може да бъде прилагана при хора на възраст от 18 до 60 г. Препаратът е противопоказан за деца, пенсионери и бременни жени. Освен това досега не са известни страничните ефекти от ваксината при взаимодействието й с други препарати, обобщават авторите на проучването.

Припомняме, че новината за регистрацията на руската ваксина беше съобщена лично от президента Владимир Путин по време на правителствено заседание. Той дори заяви, че ваксината е поставена на една от дъщерите му и по думите на руския лидер тя се почувствала по-добре.

Новината за регистрацията на препарата беше посрещната с противоречиви чувства от международната научна общност. Редица специалисти се изказаха резервирано за ефективността й тъй като третата фаза на клинични изпитвания все още не е завършила. Ваксината е наречена "Спутник В" на едноименния съветския спътник - първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от "ваксина".

От Център "Гамалея" дори обявиха, че има поръчани над 1 милиард дози от препарата от 20 чужди държави.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Рр
    Рр
    3 0
    12:02, 15 авг 2020
    Гроздето кисело
  • 2
    Не
    Независим
    1 0
    22:28, 15 авг 2020
    Дано дочакаме американските, за тях коментари няма да има

Още новини

Последни новини