Обезщетение за 54-ма стопани от Хасковско, пострадали от пожарите

Изображение 1 от 4

    54-ма са стопаните в Хасковски регион, които са претърпели щети при големите пожари, вилнели през последните дни в областта. Това съобщи на мястото на едно от пепелищата- в землището на харманлийското село Рогозиново министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева. Тя е в региона този следобед за среща с потърпевшите фермери.

    На пострадалите министър Танева съобщи, че всички засегнати от пожарите в региона ще бъдат обезщетени от държавата. Решението за това е взето днес на Управителен съвет на Държавен Фонд „Земеделие“ и то важи само за засегнатите фермери от пожарите в Хасковско. Това е така, защото тук е установено, че огънят не е тръгнал вследствие на дейност на земеделците, посочи тя.

    Над 10 500 декара са опожарени земеделски площи в областта.

    Ще бъде приложена и подкрепа по схемата de minimis с общ бюджет 400 000 лв.

    Сред стопаните има и такива с изгорели трайни насаждения-бадеми и лозя. Един от земеделците има 9 изгорели животни. Определеното обезщетение е до 1000 лв. на глава добитък.

    30 лева на декар ще е обезщетението за опожарените пасища, люцерна. За трайните насаждения обезщетението ще е 120 лв. за декар загубена площ.

    Следващата седмица ще се събират заявления от пострадалите собственици. На 24-25 август пострадалите ще получат парите си, обеща министър Десислава Танева. Земеделците ще получат и полагаемата им се субсидия, макар вече да са загубили площите си, уточни още земеделският министър.

    Общинските служби по земеделие в общините от областта, където беше обявено бедствено положение заради пожарите миналата седмица в едноседмичен срок ще трябва да установят дали има още пострадали фермери извън обявените вече.

    „Спокойно в определения бюджет ще се съберем и ако има други пострадали.“, посочи Десислава Танева.

    Живко Желев от харманлийското село Българин е сред пострадалите земеделци. Той има стадо от 230 биволи и около 400 декара пасища. Част от стадото му,  което попаднало в близост до огъня, се спасило, като животните успели да влязат в близкия язовир, уплашени от пламъците. Пожарът изпепелил обаче окол 90 декара от пасищата.

    След срещата със земеделския министър фермерът сподели, че в общи линии е доволен от обезщетението, което ще получи за опожарените пасища. "Друга година и толкова не са давали при подобна ситуация, така че и на това сме доволни. Ако обаче бяха пострадали животните, с 1000 лева на глава добитък нямаше да мога да възстановя стадото. Един бивол в момента ми е около 2000 лева инвестиция", коментира ще той.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Чо
      чобанин
      7 -3
      17:51, 14 авг 2020
      Гражданките се изпружили с токчета на къра.
      • За
        Защо е така ?
        2 0
        00:34, 15 авг 2020
        90% от пострадалите
        имат Митничар в Семейството :))
    • 2
      Ха
      Хари
      10 -1
      22:46, 14 авг 2020
      Евала! Нека има помощ за честни и отрудени хора, пострадали от пожарите! Но нека няма помощ, а гилотина, за всички псевдо земеделци, които само търсят облагата от Евро фондовете! За пример "град" Любимец-пълно е с такива "отрудени предприемачи", дето само търсят цицата на кравата.!........
    • 3
      Са
      Сатър
      2 0
      07:52, 15 авг 2020
      то хубаво ще ги подпомогнат, ама имат ли застраховки, щото за едни има за други не, трябва да се научат всички да си правят застраховки
    Последни новини