Сърбия и Косово се споразумяха във Вашингтон да нормализират икономическите си отношения, съобщи Тръмп

Сърбия и Косово се съгласиха да нормализират икономическите си отношения, съобщи днес американският президент Доналд Тръмп, като приветства "големия пробив" повече от десетилетие след като Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., предаде Ройтерс.

Говорейки в Овалния кабинет заедно с лидерите на двете страни, Тръмп заяви, че Сърбия също така се е ангажирала да премести посолството си в Израел в Ерусалим, а Косово и Израел са се договорили да нормализират отношенията си и да установят дипломатически връзки.

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред журналисти, че все още има много разногласия между Сърбия и отцепилата се област, но днешното споразумение прави огромна крачка напред.

Косовският премиер Авдулах Хоти заяви, че споразумението трябва да води към взаимно признаване между двете страни.

"Сърбия и Косово се ангажираха с икономическа нормализация", заяви Тръмп. "Фокусирайки се върху създаването на работни места и икономически растеж, двете страни успяха да постигнат важен пробив".

Съобщението идва след двудневни преговори на високо ниво между двамата лидери и високопоставени представители на администрацията на Тръмп.

Косово, чието население е съставено предимно от етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава.

Косовската телевизия Клан Косова съобщи по-рано, позовавайки се на източници от косовската делегация, че Белград и Прищина ще подпишат споразумение със САЩ за инвестиции на стойност 13 милиарда долара.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини