Свободата на медиите в повечето държави от ЕС се влошава

Свободата на медиите в повечето държави от ЕС се влошава, заяви днес евродепутатът Магдалена Адамович (ЕНП) при представянето на проектодоклад пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Тя отбеляза, че този въпрос е свързан с върховенството на закона и със съществуването на ЕС. По нейните думи медиите биват превземани от управляващите партии, извършва се социално инженерство за политически цели, разпространява се дезинформация и език на омразата с цел завземане или запазване на властта и това се наблюдава все по-често.

Заплахи за медиите се наблюдават по целия свят, по време на пандемията от Ковид-19 обстановката допълнително се влоши. Нарастват случаите на насилие срещу журналисти, посочи Адамович.
Евродепутатът Елена Йончева (БСП, Социалисти и демократи) заяви, че е време да се действа с конкретни политически решения за свободата на медиите. Тя предложи да има европейски механизъм за наблюдение на медиите, с ясни показатели, ако е необходимо - и законодателни. Йончева настоя за подкрепа за разследващата журналистика, включително финансова. По нейните думи има необходимост от въвеждане на общ механизъм срещу монополизацията на медийната собственост.
Рамона Стругариу (Обнови Европа) даде България за пример за постоянно влошаване на състоянието на медиите. Тя заяви, че е видяла от нашата страна кадри с журналисти, нападани от полицията с палки, газ, дори задържани с белезници. Окървавени лица на журналисти и протестиращи нямат място в Европа и по света. Призовавам виновниците за тези събития в България да понесат отговорност, добави тя.

Алис Кунке (Зелени) предложи въвеждане на механизъм за оказване на бърза подкрепа за журналисти, поискали защита. Лусиа Николсонова (Европейски консерватори и реформатори) заяви, че в Централна и Източна Европа състоянието на медиите не е никак добро. Обществените медии са под влиянието на управляващите, а частните - на олигарси и мафия, добави тя. Обществото все повече е под влиянието на дезинформацията, допълни Николсонова. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини