Ден 68: Протестът блокира Орлов мост. Контрапротест за импийчмънт на Радев

За 68-ма вечер протестиращите поискаха оставките на правителството и главния прокурор под наслов "Нас не ни е страх". Организаторите ползваха отново сградата на бившия партиен дом, където вече работят депутатите, за да прожектират кадри от изказвания на премиера и на министри, както и обещания на столичния кмет Йорданка Фандъкова за места в детските градини.  

Малко след 19.30 ч. демонстранти блокираха движението по бул. "Цар Освободител", а камионът с озвучителната техника паркира напречно на пътното платно. Свободен за движение обаче остана бул. "Дондуков". Остава и палатковият лагер с черни знамена и инициативата "Системата ни убива" пред бившия Партиен дом.

Търговци бяха опънали маси на които продават атрибутите на протеста - знамена, свирки и вувузели. За продължителността на демонстрациите доказателство е отъпканата тревна площ пред фонтана на президентството, където редовни протестиращи са си донесли надуваемо легло, малък диван и стол, предаде БНР.

Във Фейсбук страницата си формалните организатори на протеста от Отровното трио обявиха дарителска сметка с титуляр единия от тях - адвокат Николай Хаджигенов, а като основание за плащане призоваха да се изпише "За целите на протеста". Те подчертаха, че всяка дарена стотинка ще бъде декларирана пред Столична община и ще бъде платен дължимият местен данък в размер на 5% от дарената сума, а парите изразходвани "за полза роду". И уверяват, че ако има остатък когато свалят правителството и главния прокурор, ще бъде прозрачно дарен за благородни каузи.

Целта от 126 554 € отговаря на 247 519 лева европейски средства платени от Столична община за неработеща обществена тоалетна пред НДК, уточняват от триото, в което участват още проф. Велислав Минеков и пиарът Арман Бабикян. До момента са събрани 95 000 лева, а утре се очаква подробен отчет.

Според организаторите на протеста срещу тях се води "кафява" война с дезинформация и се пускат  лъжи за "въоръжен протест".

"Единственото остро нещо, което държите, е гражданската ви позиция", заявиха те и отново категорично отказаха да преговарят с премиера Бойко Борисов, който през уикенда заяви, че е готов да седне и да разговаря с тях за вижданията им за управленската политика.

Останалите протестиращи също заявиха, че няма смисъл да се говори с него, защото му нямат доверие.

От триото припомниха, че на 22 септември ще има трета част на "Великото народно въстание". По думите на триото на протеста вече се гледа, по думите им, като на вечния огън.

Хаджигенов уточни, че днес е внесъл в Софийския районен съд искова молба срещу председателя на парламента Цвета Караянчева, която заяви, че мафията и олигарси финансират Отровното трио.

По-късно Пепи Писарски от група "Атлас" се обърна от трибуната на български и английски език към лидерите на ЕНП: "Подкрепяйки режима на диктатора Борисов, вие подкрепяте корупцията. Това ще се отрази на вашите избиратели. Вие нямате нужда от този клоун. И ние нямаме нужда. Но съм чул, че бай Ставри се интересува от него!".

Към 21,30 протестиращите се отправиха на традиционното шествие към Орлов мост, където малко по-късно блокираха кръстовището. Обстановката обаче остана спокойна. Полицаите, които охраняваха, не носеха щитове и специално оборудване.

Контрапротест

Междувременно тази вечер около стотина души се събраха при пилоните на НДК на контрапротест срещу президента Румен Радев, който подкрепи протеста с емблематичната реплика "Мутри, вън!". Те събират подписка за импийчмънт на държавния глава, като до момента има около 700 подписа. 

След като обявиха за платен антиправителствният протест, те тръгнаха на шествие по бул. "Витоша", носейки български знамена и плакати с надписи "Не искаме гражданска война", "Радев - разединител на нацията", и скандирайки "Радев е позор - оставка и затвор!".

Контрапротестът приключи на площад "Света Неделя". 

Такъв се проведе и в Стара Загора. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    3,
    3,14
    3 -4
    14:19, 15 сеп 2020
    Контрапротеста е платен!Платен е от мутрите гербараски!Борисов,не противопоставяй повече хората,а се махай!
  • 2
    Ве
    Весо
    3 -1
    17:56, 15 сеп 2020
    Импийчмънт долу малкия череп Радев.
    • За
      За Резилдента
      0 0
      20:08, 15 сеп 2020
      Най-неудачния президент който страната е имала..... Открито търси гражданска война......
      Незабавно да си подава оставката !
      Единственото решение е импийчмънт.
      Обществото не го харесва, много е негативен. Не говори с хората, а говори НА хората....
      Дано остане в историята ни само като безполезен, а не и като
      вреден за България!...
      Но надали!!!!
  • 3
    За
    Защо
    0 0
    20:43, 15 сеп 2020
    Поне проверете колко са се подписали за импийчмънт на Радев, преди да препечатате, а те са 9515 души. Разпространявайки лъжа, се превръщаш в лъжец... Ако пък е неволно, си глупак. Кое от двете сте?
Последни новини