Гебрев е отровен с пестициди, делото не е прекратено, заяви прокуратурата

Делото за опит за опит за умишлено умъртвяване на трима български граждани – Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев, не е прекретено. 

Това обяви Софийска градска прокуратура "във връзка с множество запитвания на български и чуждестранни медии и след разрешение на наблюдаващите прокурори". 

По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени тримата руски граждани: Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 г., Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 г., и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 г., за извършените от тях престъпления по чл. 116, ал.1 , т.4, пр.3, т.6, пр.1, ал.1 , т.9, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал.1 от НК, на 21.01.2020 г.

За тримата е установено, че на 15.02.2015 г. са влезли на територията на България през Аерогара „София“ с три различни полета. В хода на разследването са извършени множество огледи на хотелски стаи, ползвани от обвиняемите. Разпитани са управители и служители на хотелите. Извършени са огледи и на тристайно жилище, находящо се в столицата, за което са налице данни, че е ползвано от Горшков и Федотов. Извършени са огледи на паркинга, в който са налице доказателства, че е извършено престъпното деяние. Установени са и автомобилите, които обвиняемите са ползвали под наем при своето пребиване в страната.

По искане на СГП тримата руски граждани са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина. С оглед на събраната допълнителна информация, че тримата ползват самоличност на лицата, както следва: за Георги Горшков – Egor Gordienko; за Сергей Павлов – Sergey Lyutenko; за Сергей Федотов – Denis Sergeev, СГП е предприела действия за допълване и актуализиране на издадените вече Европейски заповеди за арест, както и на молбите за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Предприети са и действия за допълване и актуализиране на вече подадената информация към Шенгенската информационна система и МОКП-Интерпол. Въпреки тези процесуални действия, съществува пречка лицата да бъдат предадени на български власти, тъй като е налице правен регламент, забраняващ екстрадирането на руски граждани от територията на Руската федерация в друга държава.

В хода на разследването СГП е проверила и възможно участие и на други лица, включително и от други народности, които да са съпричастни към извършеното престъпление, но данни за такива не са установени. В същото време са налице още четири други опита за покушение срещу Емилиян Гебрев, всичките предхождащи конкретното разследване. Два от тези опити са извършени извън територията на България, но Гебрев не е заявявал тяхното извършване.

В хода на досъдебното производство българската страна многократно е инициирала обмяна на информация с чуждестранни партньори, в т.ч. данни за идентични случаи на отравяния, извършвани на територията на други държави.

Категорично не отговарят на истината твърденията, че българската страна не е предприела действия по търсене на експертна помощ от Организацията за забрана на химическо оръжие. В свой писмен отговор от ОЗХО са посочили, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали, не е необходим и това би създало прецедент в практиката им. Още повече, че финландската лаборатория „Верифин“, където е изготвена приобщената по разследването експертиза, е сертифицирана от самата ОЗХО. Експертното заключение на „Верифин“ пределно ясно дава информация за вида вещество, с което е извършен опитът за убийство. По досъдебното производство са назначени 15 медико-биологични експертизи на различни проби от пострадалите лица и от вещи, с които същите са имали допир, за установяване на субстанцията, послужила за отравянето. От НИКК-МВР е установено, че субстанцията, използвана за деянието, е ФОСФОРО-ОРГАНИЧНО СЪЕДИНЕНИЕ-ХЛОР ПИРИФОС. Този извод е потвърден и от директора на Финландски институт за проверка на конвенцията на химическите оръжия „Верифин“ към Хелзинкски университет, а именно, че се касае отново за ФОСФОРО-ОРГАНИЧНО СЪЕДИНЕНИЕ - диетил фосфонат /депа/, като двете вещества са производни. 

Категорично не отговаря на истината и още едно твърдение, а именно, че досъдебното производство е прекратено. Към момента на територията на страната са проведени всички възможни действия по разследването. Наблюдаващите прокурори, разследващите органи и структури на СДВР, МВР и ДАНС, са положили изключителни усилия за събиране и проверка на доказателствата, относими към регламентирания в НПК предмет на доказване. До различни държави са изпратени искания за международна правна помощ. Отговорите им се очакват, като част от тях са свързани и с установяване местонахождението на привлечените към наказателна отговорност лица.

Във връзка с всичко изброено дотук, единствената съществуваща правна възможност се явява спиране на производство на основание чл. 199, ал. 1 и чл. 244, ал. 1, т. 1 от НПК, чл.25 ал.1 т.2 и ал.2 от НПК.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    #
    #
    0 0
    18:17, 15 сеп 2020
    Кога т.н. прокуратура ще започне да разследва кражбите на Доган, Пеевски, Борисов, Горанов и цялата останала крадлива паплач от Шайката ?
Последни новини